Nieuw compromisvoorstel suikerhervorming op tafel
nieuwsSuiker is tientallen jaren vrij gebleven van hervormingen van het Europees landbouwbeleid. Nu is een ingreep noodzakelijk. Enerzijds omdat midden volgend jaar de huidige subsidieregeling afloopt, anderzijds omdat de WTO de huidige regeling veroordeeld heeft. Europa vervalst momenteel de internationale concurrentie. Dat is tenminste het oordeel van Brazilië, Australië en Thailand die klacht hadden ingediend tegen het Europese suikerregime.
Met tientallen protesterende boeren voor de deur zijn de Europese ministers van landbouw dinsdagmorgen begonnen aan wat ongetwijfeld een marathonvergadering wordt. Tegen woensdag of zelfs donderdag moet er een akkoord zijn. Dat akkoord is meteen ook de sluitsteen van het Europese voorstel voor de Doha-onderhandelingen over de liberalisering van de wereldhandel.
Het oorspronkelijke Commissievoorstel kwam hard aan bij elf EU-lidstaten waar de suikerproductie rake klappen kan krijgen omdat de rentabiliteit van de teelt er een pak lager ligt dan in de West-Europese landen die een beter klimaat genieten. Het compromisvoorstel van het Britse voorzitterschap legt een beetje zalf op de wonden. In essentie blijft alles zoals in het Commissievoorstel, maar de termijnen worden verlengd en er komt meer soepelheid.
De uitspreiding in de tijd van de prijsdaling komt ook tegemoet aan de noden van de ACP-landen, oud-kolonies uit Afrika en de Caraïben die nu meegenieten van de EU-suikersubsidies. De prijsdaling zorgt voor een 'erosie' van hun preferenties ten opzichte van bijvoorbeeld Braziliaans suiker. De spreiding van de prijsdaling laat hen toe dat verlies aan voordeel te ondervangen.
Bron: Belga