Niet elke Vlaamse kermis heeft nog zijn ponymolen

Tot 2012 draaien pony’s nog hun rondjes op de kermis in Leuven, maar daarna zijn foorkramers met levende dieren niet meer welkom.
8 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Tot 2012 draaien pony’s nog hun rondjes op de kermis in Leuven, maar daarna zijn foorkramers met levende dieren niet meer welkom. De laatste jaren liggen ponymolens op de kermis steeds vaker onder vuur en besloten steden zoals Antwerpen en Gent reeds tot een verbod. Dierenrechtenorganisatie Bite Back voert verwoed acties tegen de molens en ook de publieke opinie begint stilaan te keren.

Wanneer in 2012 de vergunning van de standhouder afloopt, zal de stad Leuven geen nieuwe vergunning meer verlenen aan foorkramers met levende dieren zoals de pony’s die hun rondjes draaien op de kermis. Alsmaar meer steden verbieden de pony's omdat veel mensen het zielig vinden om de pony's doelloos rondjes te zien draaien in het kermislawaai om daarna in een trailer te wachten op een nieuwe dag 'kermispret'.

"We merken dat het een maatschappelijke tendens is geworden", zegt schepen van Feestelijkheden Dirk Vansina (CD&V). "Steden zoals Antwerpen en Gent verboden de ponymolens reeds, steden die het wel nog toelaten zoals Kortijk zijn stilaan in de minderheid."

Volgens de schepen heeft de uitbater van de ponymolen op de kermis van Leuven nog een geldige vergunning tot 2012. Dierenrechtenorganisatie Bite Back vroeg niettemin een onmiddellijk verbod omdat de pony's in schrijnende omstandigheden zouden verblijven. Schepen Vansina noemt de klacht die dierenrechtenorganisatie Bite Back bij de politie indiende evenwel onterecht .

Op straffe van een schadevergoeding aan de foorkramer, kan de stad de ponymolen niet voor het verstrijken van de vergunning weren. "Maar als we op voorhand hadden geweten dat het beeld van de maatschappij tegenover kermisdieren zou veranderen, dan hadden we misschien geen vergunning meer toegekend tot 2012", aldus de schepen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: Bite Back

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek