Negen jaar zwoegen op unieke collectie vireya's
nieuwsHendrik Van Oost stamt uit een familie van azaleatelers. "Wij zijn al de vierde generatie", blikt Hendrik Van Oost even terug. "Onze familie begon in 1890 in het Gentse met het kweken van azalea's. Ook in ons vak is het altijd weer zoeken naar nieuwe planten. Veel aandacht en tijd gaat dus naar de veredeling ervan. Azalea's onderling met elkaar veredelen, geeft uiteindelijk weer een azalea. Daarom ben ik naar een nieuwe en spectaculaire plant op zoek gegaan".
Die vond de Kruishoutemse teler in de Maleisische archipel, waar vooral in Borneo de exotische vireya in de bomen groeit. Via internet kwam hij in contact met telers in Nieuw-Zeeland, Hawaï en Amerika die hem zaden en stekken van de moederplant bezorgden.
"Met vallen en opstaan is het ons gelukt om zelf verschillende vireya-soorten te kweken", vertelt Van Oost. "Het mag niet verwonderen dat het experimenteren negen jaar heeft geduurd. Wij moesten alles zelf uitzoeken, het was afwachten hoe de bloemen evolueerden en voorts was het uittesten of de nieuwe plant wel kon gecommercialiseerd worden. Het vergde tenslotte ook jaren van doorgedreven selectiewerk om een uitgebreide collectie te bekomen".
De inspanningen zijn uiteindelijk geen maat voor niets geweest. Hendrik Van Oost heeft nu een assortiment van een 130-tal vireya's in alle kleuren en grootte klaar. Niemand in België doet hem dat na. "De plant heeft eigenlijk meer weg van een orchidee dan van een rododendron. Uniek is dat zij twee keer per jaar bloeit, meestal in de zomer en in de winter. De vireya is een kamerplant die het ook als terrasplant goed doet. De exotische plant, die weinig water vraagt en het best in een zure en luchtige grond gedijt, moet in de winter wel binnen".
Van Oost stelt zijn nieuwe creaties voor het eerst voor ter gelegenheid van een open weekend, van vrijdag 11 tot zondag 13 november, telkens van 9 tot 18 uur, in de Azaleatuin, Lulstraat 3 in Kruishoutem.
Meer informatie: Azaleatuin
Bron: Het Nieuwsblad