"Voedselagentschap kiest niet voor spektakelwaarde"
nieuwsLambrecht nodigde zelf een controleur van het Voedselagentschap uit die op zijn vraag een staal nam van de kruiden die het bedrijf gebruikte. Uit voorzorg nam de controleur in afwachting van de controleresultaten de kruiden in bewarend beslag. "Maar we wisten niet dat de firma het product verder gebruikte zonder te wachten op de resultaten", aldus Pascal Houbaert, woordvoerder van het Voedselagentschap.
Het agentschap zou op 23 maart nog niet op de hoogte geweest zijn van de aanwezigheid van een dexamethasonepreparaat in de kruiden. "In eerste instantie maakten alle bevindingen deel uit van een gerechtelijk onderzoek. Een medewerker was als expert wel op de hoogte, maar gebonden aan het geheim van het onderzoek. Op 13 april werd het Voedselagentschap officieel ingelicht", luidt het.
Alle acties werden vervolgens gepland in overleg met de onderzoeksrechter en het parket. Volgens Houbaert werd daarbij rekening gehouden met diverse aspecten van het onderzoek, waarbij ook een inschatting werd gemaakt van het risico voor de volksgezondheid. "De zorgvuldige risico-evaluatie gebeurde op basis van de vaststelling dat dexamethasone geen acuut gevaar vormt voor de volksgezondheid".
Op 10 mei werd in verschillende landen simultane een internationale actie uitgevoerd en op 12 mei nam het Voedselagentschap deel aan de persconferentie van het Ieperse parket dat de zaak bekend maakte. "De bewering dat het Voedselagentschap maandenlang toestond dat hormonenvlees in de winkelrekken belandde en hiermee de consument in gevaar bracht, is een kwaadwillige leugen", besluit Houbaert.