Negatieve gevoelens doen jongeren ongecontroleerd eten

Overgewicht en negatieve emoties spelen een cruciale rol bij controleverlies over het eetgedrag bij jongeren. Dat blijkt uit een doctoraatstudie van Lien Goossens van de vakgroep ontwikkelings-, persoonlijkheids- en sociale psychologie aan de Universiteit Gent. Meer aandacht voor de problematiek op jonge leeftijd kan helpen bij het sneller detecteren van eetstoornissen.
9 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Overgewicht en negatieve emoties spelen een cruciale rol bij controleverlies over het eetgedrag bij jongeren. Dat blijkt uit een doctoraatstudie van Lien Goossens van de vakgroep ontwikkelings-, persoonlijkheids- en sociale psychologie aan de Universiteit Gent. Meer aandacht voor de problematiek op jonge leeftijd kan helpen bij het sneller detecteren van eetstoornissen.

Bij een groep van jonge adolescenten tussen 12 en 16 jaar rapporteerde 18 procent dat ze al controleverlies hadden ervaren. Bij de jongens kent 13 procent het fenomeen, bij meisjes is dat meer dan het dubbele. "We willen zeker nog verder onderzoeken waarom het fenomeen bij meisjes meer voorkomt, maar het is wel zo dat zij vatbaarder zijn voor het slankheidsideaal dan jongens", verklaart Goossens.

Er werd ook onderzoek uitgevoerd bij jongeren met overgewicht, van 8 tot 18 jaar. In deze groep zei maar liefst 40 procent wel eens de controle over hun eetgedrag te verliezen. Het overdreven belang hechten aan eten, gewicht en lichaamsvormen, gekoppeld aan een laag zelfbeeld, wordt algemeen beschouwd als de kernproblematiek voor het ontstaan van eetstoornissen.

Het verlies van de controle over eetgedrag is dus vaak een verkeerde manier om met negatieve gevoelens om te gaan. "Deze resultaten gaan we als basis gebruiken voor een verder onderzoek naar de rol van interpersoonlijke factoren bij eetstoornissen, zoals de invloed van de media of de druk van de omgeving om aan het slankheidsideaal te voldoen", besluit Goossens.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek