header.home link

Nederlandse politie schiet met scherp op boeren

De Nederlandse politie heeft dinsdagavond gericht geschoten bij een boerenprotest in Heerenveen. Op de beelden is te zien hoe een agent schiet op een wegrijdende trekker. Daarmee lijkt het boerenprotest in Nederland nu toch te escaleren.

6 juli 2022  – Laatste update 6 juli 2022 13:44
Lees meer over:
politie

De Nederlandse politie meldt zelf dat er een “dreigende situatie” ontstond. Daarbij is gericht geschoten en zijn waarschuwingsschoten gelost. Het incident is door omstanders uit verschillende hoeken gefilmd en op sociale media gedeeld.

Op een van de filmpjes is te zien dat agenten ogenschijnlijk met getrokken wapens op de weg staan als een tractor met aanhanger langs een blokkade van de politie rijdt. Dan zijn er op het filmpje schoten te horen. Er is daarop niet te zien dat er op agenten wordt ingereden.

Een tractor is door een kogel geraakt. Drie mensen zijn opgepakt. Het incident gebeurde bij een oprit naar de A32, een snelweg nabij de stad Heerenveen in het noorden van het land. 

Maarten Brink van politiebond ACP zegt de beelden online te hebben gezien, maar geeft aan dat het onduidelijk is wat eraan voorafging. Volgens hem grijpen agenten "nooit 'zomaar' naar het vuurwapen". “Het pistool is het zwaarste middel.” 

Omdat een agent heeft geschoten, volgt een onderzoek van de Rijksrecherche. Die houdt zich primair bezig met opsporingsonderzoeken tegen (semi-) overheidsfunctionarissen, waaronder politieagenten. 

Boerenactiegroep Agractie heeft op zijn Facebookpagina de beelden gedeeld. “En nog steeds weigeren te praten minister Van der Wal... Moeten er eerst doden vallen?”, luidt een van de bijschriften. Ook stelt Agractie dat het voorval heel anders had kunnen aflopen als de kogel meer naar links of naar rechts was afgevuurd. “Zijn #boeren staatsgevaarlijke criminelen ofzo?”, vraagt de boerenactiegroep zich af. “En vanaf nu? Politiebureaus blokkeren?”

Politici willen spoeddebat over protesten

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) wil namelijk woensdag een spoeddebat met premier Mark Rutte over de escalatie van de boerenprotesten. 

“Heb de beelden gezien van schoten die zijn gelost op #boeren in Friesland. Al langer waarschuw ik voor escalatie van protesten. Woensdag wil ik spoeddebat hierover met minister-president en minister van J&V (Justitie en Veiligheid). Dit gaat mis, zei ik vorige week. En het gaat mis”, reageerde Van der Plas dinsdagavond laat op Twitter.

Bron: Belga / HLN

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek