header.home link

Nederlandse Noord-Brabant moet met Vlaanderen samenwerken tegen overstromingen

13 maart 2023

Als het boven het midden en westen van de Nederlandse provincie Noord-Brabant een keer net zo extreem gaat regenen als in 2021 in Nederlands-Limburg, dan zou daardoor schade tot een half miljard euro kunnen oplopen. Als regionale dijken bezwijken, zijn dodelijke slachtoffers ook niet uitgesloten. Het waterschap Brabantse Delta moet intensief gaan samenwerken met de Belgische collega's, aangezien een groot deel van regenwater dat onder extreme omstandigheden in Vlaanderen valt, via Nederlandse watersystemen afgevoerd moet worden.

Lees meer over:
wateroverlast-overstroming-schade-juli2021-2-TwitterIlseJanssens-IlseJa1-1024

Dat concluderen onderzoekers van het kennisinstituut Deltares, die voor Brabantse Delta hebben berekend wat de gevolgen zouden zijn als extreme buien als in Limburg in het Brabantse werkgebied zouden vallen. Eerder deed Deltares dat ook al voor het waterschap Delfland in de provincie Zuid-Holland.

Op de meeste landbouwgronden in het westen van Noord-Brabant zou gedurende meerdere dagen tot een week een laag water blijven staan door regen en doordat beken buiten de oevers treden. Daardoor zou de drainage in bebouwd gebied verstopt raken. De regionale keringen zouden het zwaar te verduren krijgen door zeer hoge waterstanden. Wateroverlast in de polders zou lang kunnen aanhouden. Honderden huishoudens zouden met de gevolgen van het extreme weer te maken krijgen, aldus Deltares.

Waterschap Brabantse Delta gaat de informatiesystemen verbeteren en meer kennis vergaren over hoe water en bodem zich gedragen bij extreem weer.

Raadpleeg de volledige studie op de website van Deltares.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek