header.home link

Nederland wil meer dan 200.000 hectare extra onder biologische productie

9 januari 2023

Het Nederlandse ministerie van Landbouw komt met een ambitieus biologisch Actieplan. Ze willen van 4 procent biolandbouw naar 15 procent in 2030.

Lees meer over:

Het actieplan wil dus een groei van de huidige 80.000 hectare areaal (4% van het totaal) waar biologisch geboerd wordt naar 300.000. Die groei zal voornamelijk moeten gerealiseerd worden in de melkveehouderij en akkerbouw, sectoren die veel oppervlakte bewerken.

Biologisch moet voor Nederlanders een aantrekkelijkere keuze worden, met een betere prijs voor zowel consument als boer. Daarom moet de markt zich ontwikkelen. Het Nederlandse ministerie van landbouw gaat samen met de sector en ketenpartijen aan de slag om de biologische productie en consumptie te stimuleren met onder andere een consumentencampagne. Toeleveranciers, verwerkers, supermarkten en banken moeten in het grote landbouwakkoord dat Nederland voorbereidt, afspraken maken die moeten leiden tot een omzetgroei van biologische producten en een betere prijs voor de boer.

Daarnaast voorziet Nederland financiële middelen voor boeren die willen omschakelen en wordt ook het pachtsysteem hervormd. Zo krijgen duurzame pachters financieel voordeel als ze grond pachten van de overheid. Vanuit het transitiefonds is daarvoor 26 miljoen euro beschikbaar, meldt Nieuwe Oogst.

"De markt voor biologische landbouw is nog klein en de omschakelkosten zijn nog groot. Dit actieplan is de eerste stap om samen met de sector en de keten biologische landbouw een volwaardig deel van ons voedselsysteem te maken", zegt Nederlands minister van Landbouw Piet Adema (CU).

Bron: Bioforum / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek