header.home link

Naweeën Brexit verlammen Britse vleessector

1 oktober 2021

De Britse vleessector waarschuwt dat mogelijk honderdduizenden varkens binnen enkele weken moeten worden opgeruimd, tenzij de regering meer visa verstrekt om slachters in het land toe te laten.

Lees meer over:

Door de coronacrisis en het Britse immigratiebeleid sinds de brexit is er een acuut personeelstekort ontstaan in de vleesverwerkende industrie, onder wie slagers en slachters. De regering kondigde zondag een plan aan om tijdelijke visa af te geven voor 5.000 buitenlandse vrachtwagenchauffeurs en 5.500 werknemers in de pluimveesector. Dat moet de personeelstekorten daar wegwerken. Voor meer regelingen in andere sectoren met krapte staat naar verluidt nog geen regeling klaar. Londen vindt dat bedrijven in personeel moeten investeren en de lonen en arbeidsvoorwaarden moeten verbeteren.

Lizzie Wilson, beleidsmedewerker bij de National Pig Association (NPA), zei dat het tekort aan slagers betekende dat de capaciteit van de verwerkende bedrijven met een kwart is gedaald. Het gevolg is dat varkens die rijp zijn voor de slacht op boerderijen achterblijven. Daarmee is het dierenwelzijn in gevaar. "Er zitten momenteel zo'n 120.000 varkens op de boerderij die al geslacht, verwerkt en opgegeten hadden moeten zijn", aldus Wilson. Blijft versoepeling van de migratieregels door de regering uit, dan zullen varkens op de boerderijen moeten geruimd worden.

Minette Batters, voorzitter van de National Farmers Union, zei dat een ruiming van 150.000 varkens "mogelijk over een week of tien dagen" zou plaatsvinden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek