Natuurpunt hekelt Kempens verzet tegen natuur en water

In de vallei van de Kleine Nete is het overlegproces rond het GRUP Nete en Aa volop bezig. Natuurpunt betreurt het verzet van Boerenbond en de nota van de burgemeester van Kasterlee die zijn collega-burgemeesters waarschuwt voor de impact op landbouw en toerisme. "Na jaren van overleg pleiten sommige partijen er nu voor om alles van tafel te vegen", verklaart Natuurpunt.
3 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15

In de vallei van de Kleine Nete is het overlegproces rond het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Nete en Aa volop bezig. Natuurpunt betreurt het verzet van Boerenbond en de nota van de burgemeester van Kasterlee die zijn collega-burgemeesters waarschuwt voor de impact op landbouw en toerisme. "Na jaren van overleg pleiten sommige partijen er nu voor om alles van tafel te vegen", verklaart Natuurpunt.

Via de GRUP’s tracht de Vlaamse overheid de soms tegenstrijdige claims op de open ruimte in Vlaanderen op elkaar af te stemmen. Tijdens dit proces worden verschillende belangengroepen zoals lokale besturen, landbouworganisaties en de natuursector betrokken. Het GRUP moet gezien worden in het hele proces om de doelstellingen van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen te realiseren. De nota die de gemeente Kasterlee verspreidde, getuigt volgens Natuurpunt van een zeer enge visie.

De burgemeester van Kasterlee, Ward Kennes, waarschuwt de andere burgemeesters in het stroomgebied van de Kleine Nete voor de impact van de plannen op landbouw en toerisme. "Niet alleen bij de landbouwers, maar ook bij heel wat gemeentebesturen leven heel wat kritische opmerkingen", zegt Kennes. "Ook Toerisme Vlaanderen heeft vragen bij de impact op de toeristische infrastructuur van Bobbejaanland en camping Korte Heide langs de Nete in ­Kasterlee. Hij vindt dat de Vlaamse Milieumaatschappij eerst maar eens moet bewijzen of het opvangen van 100.000 m³ meter water in het overstromingsgebied van de Hellekens wel nodig is.

Natuurpunt wil evenwel vasthouden aan de hermeandering van de Kleine Nete tussen Herentals en Lichtaart en stelt het niet op prijs dat de boeren geen grond willen afstaan om de geplande winterdijken te realiseren. "Tijdens de recente overstromingen van november 2010 kroop het Netebekken door het oog van de naald toen ondermeer aan het dorpscentrum van Grobbendonk het water tot op enkele centimeter onder de dijk stond. Dat net Grobbendonk en Kasterlee nu pleiten om overstromingsgebieden te schrappen is nogal straf", meent woordvoerder Herman Puls.

Natuurpunt is van mening dat Kempense burgemeesters er beter zouden aan doen natuur en landbouw te verzoenen. "In dit land beseft men te weinig welke waarde natuur heeft als aantrekkingpool voor ontspanning en toerisme", zegt Puls. "Platte­landstoerisme is in, maar tussen Viersel en Kasterlee lijken ze de mogelijkheden van de rivier en het groene landschap eromheen onvoldoende in te schatten", zegt de woordvoerder. "In plaats van tegen te wringen, zouden boeren en bewindslui beter meedenken over hoe onze streek de troeven die ze heeft, optimaal kan benutten."

De natuurorganisatie wijst erop dat eind 2007 in de regio Neteland 44.500 ha landbouwgrond herbevestigd werd binnen de agrarische structuur. Hiervan ligt 1.231 ha in de omgeving van de watering De Zegge, een zone waar nu een "dispuut is over enkele hectare". Die herbevestiging toont volgens Natuurpunt aan dat er duidelijk een toekomst is voor landbouw in dit gebied, maar "voor de boeren is het nooit genoeg". Natuurpunt is van oordeel dat het voorliggende plan een uitgebalanceerde visie biedt voor landbouw, natuur, waterberging en veiligheid.

"De grote lijnen van dit plan zijn uitgebreid bediscussieerd en bestudeerd. Ze liggen in lijn met het bekkenbeheerplan en de beslissingen van de Vlaamse regering terzake", klinkt het. "Uiteraard moeten de gevolgen van dit plan goed bestudeerd worden en moet er gekeken worden welke milderende en flankerende maatregelen voor de huidige gebruikers nodig zijn."

Natuurpunt wil naar eigen zeggen constructief meedenken, maar het hele plan in vraag stellen getuigt volgens de organisatie van weinig geloofwaardigheid. "Maatschappelijke doelstellingen, zoals waterberging of de verplichting om Europees beschermde natuur te herstellen, moeten in dat geval wijken voor individuele belangen", luidt het. "Ruimte voor natuur moet niet enkel in woorden worden vastgelegd. De doelstellingen moeten ook op het terrein gerealiseerd worden", aldus nog Natuurpunt.

Bron: eigen verslaggeving/Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek