Natuurlijke koolstofreservoirs steeds onstabieler
2 september 2022Natuurlijke koolstofreservoirs zoals bossen en oceanen, worden steeds kwetsbaarder. Dat geven nieuwe gegevens aan van ICOS, het Europees meetnetwerk voor de opname en uitstoot van CO2.
Op termijn kunnen de koolstofreservoirs zo een bron van CO2 worden, in plaats van de koolstofdioxide net uit de lucht te halen en op te slaan. Als oorzaak wijst ICOS op de klimaatverandering. Daardoor zal het steeds moeilijker worden om in te schatten hoeveel CO2 een ecosysteem precies kan opslaan.
"De oceaan is een van de belangrijkste koolstofreservoirs", zegt Thanos Gkritzalis van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). "Een vierde van onze CO2-uitstoot komt in de oceaan terecht. Onze Noordzee draagt zijn steentje bij, maar krijgt het duidelijk moeilijker om CO2 op te slaan gedurende droge en warme zomers."
Volgens Bert Gielen (Universiteit Antwerpen) zijn ook onze bossen voor de opname van CO2 sterk afhankelijk van het weer. "Uit onze gegevens blijkt dat extreme weersomstandigheden de koolstofopname gemiddeld met 18 procent reduceren. Het is daarom cruciaal het bosbeheer hierop af te stemmen en onze fossiele brandstofemissies drastisch te verminderen."
ICOS besluit dat natuurlijke CO2-reservoirs niet langer een vaste en stabiele bondgenoot zijn voor de opname van fossiele brandstoffen. "De capaciteit van onze natuurlijke koolstofreservoirs varieert van jaar tot jaar, en ze worden steeds kwetsbaarder", aldus het rapport. "Dit vormt een directe bedreiging voor de koers om de 1,5°C-doelstelling te halen."
Bron: Belga