Natuurgebied De Liereman krijgt facelift om heide en veengebied beter te beschermen tegen droogte

In Oud-Turnhout heeft Natuurpunt zijn toekomstplannen onthuld voor Landschap De Liereman, een waardevol natuurgebied dat tot de Europese Natura2000-lijst behoort. Om de natuur in De Liereman de komende decennia te beschermen, zal er onder meer werk worden gemaakt van vernatting van het veengebied en van herstel van de kwetsbare heide- en vennenflora. Voor de landbouwers voorziet VLM een grondenruil.

21 februari 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 februari 2023 13:36
Lees meer over:
wulpakkervogelbroedvogelnatuurbiodiversiteit

De Liereman werd in 2020 nog getroffen door een zware natuurbrand, en kreeg de voorbije jaren ook al twee keer vandalen over de vloer die het gemunt hadden op de eikenbomen rond het bezoekerscentrum. Het blijft echter één van de oudste en meest unieke natuurgebieden van Vlaanderen, met een kenmerkende mix van heide, vennen, bos, graslanden en duinen. Je vindt er ook zeldzame, beschermde diersoorten zoals de nachtzwaluw, boomleeuwerik, heikikker en wulp.

Net als heel Vlaanderen gaat De Liereman steeds meer gebukt onder de klimaatverandering, en dan met name verdroging. Verdorrend veengebied, dat door de eeuwen heen veel koolstof heeft opgeslagen en nu weer vrijgeeft, heeft bovendien op zichzelf nog eens een negatief effect op het klimaat. Het nieuwe natuurbeheerplan moet daar een antwoord op bieden.

Natuurpunt wil de komende jaren onder meer inzetten op het open maken van grote delen veengebied, maaibeheer om de moeras- en heidevegetatie meer kansen te geven, verder herstel na de natuurbrand van 2020, het omzetten van voormalige landbouwgronden tot schraal grasland en heide, en het herstel van de historische waterpartij Rode Goor.

Grondenruil

Omdat landbouw moeilijk wordt in het heringerichte gebied, voorziet het plan in een grondenruil voor landbouwers. “In De Liereman wordt op sommige gronden nog aan landbouw gedaan”, zegt Daniël Sanders (VLM) aan de krant Het Nieuwsblad. “Dat zorgde voor problemen tussen landbouwers en natuurbeheerders. Ook dat wordt door het plan aangepakt. Als VLM hebben we gronden in de omgeving aangekocht die de landbouwers kunnen gebruiken in ruil voor de gronden die ze afstaan in De Liereman. Daardoor zijn de landbouwers niet meer gebonden aan de strenge bemestingsnormen die aan natuurgebieden worden gesteld.”

Het natuurbeheerplan, een soort contract tussen beheerder Natuurpunt en de Vlaamse overheid, kan de komende weken digitaal worden ingekeken op de website van het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Opmerkingen of bezwaren indienen kan tot en met 11 maart.

Bron: Belga / Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek