nieuws

"Monsanto moet dossier over MON 863 vrijgeven"

nieuws
De Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA) zit verveeld met de genetisch gemanipuleerde maïs MON 863. De maïssoort zou een gevaar voor de gezondheid kunnen betekenen. "Monsanto is verplicht om ons onmiddellijk het hele dossier te overhandigen", zei de Italiaanse professor Giorgio Calabrese, die lid is van EFSA, maandag aan de krant La Stampa. Toch zou de GGO al in juni toegelaten kunnen worden.
23 mei 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA) zit verveeld met de genetisch gemanipuleerde maïs MON 863. De maïssoort zou een gevaar voor de gezondheid kunnen betekenen. "Monsanto is verplicht om ons onmiddellijk het hele dossier te overhandigen", zei de Italiaanse professor Giorgio Calabrese, die lid is van EFSA, maandag aan de krant La Stampa. Hij bevestigde dat ze tot nu toe enkel een deel van de gegevens ontvingen.

De vraag komt er nadat de Britse krant The Independent on Sunday een geheim rapport van Monsanto onthulde waarin staat dat de organen van ratten die het GGO-maïs te eten kregen, na een tijdje ernstige afwijkingen vertoonden. De ratten vertoonden abnormale veranderingen in de samenstelling van hun bloed en verkleinde nieren.

"Monsanto heeft zijn eigen conclusies van het onderzoek heeft doorgegeven aan de wetenschappers die de GGO's onderzoeken voor EFSA", zei Calabrese. Volgens de professor stemden die gegevens niet overeen met de resultaten van de controles die de eigen Europese onderzoekers hadden uitgevoerd. "Omdat de onderzoekers niet tot een unanieme beslissing kwamen, blokkeerde het reglementeringscomité op 19 mei in Brussel de goedkeuring voor MON 863", zei Calabrese.

Omdat het reglementeringscomité geen akkoord bereikte, wordt het dossier nu doorgeschoven naar de Europese Commissie. De Commissie verwees maandag naar een positief advies van EFSA op 20 oktober 2004 en bevestigde dat ze, ondanks de onthullingen in de pers, het voorstel tot goedkeuring zal voorleggen aan de ministers van Landbouw van de Unie. Vermoedelijk gebeurt dat eind juni.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek