MKZ niet onder controle in Azië

Het mond- en klauwzeervirus (MKZ) breidt zich steeds verder uit in Azië en bereikt nu ook Rusland. Japan heeft af te rekenen met de grootste uitbraak van de ziekte sinds jaren. Elk land hanteert een eigen aanpak om het virus in te dijken. Dat meldt de Werelddiergezondheidsorganisatie OIE in het Agrarisch Dagblad.
22 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Het mond- en klauwzeervirus (MKZ) breidt zich steeds verder uit in Azië en bereikt nu ook Rusland. In het ene land verspreidt het zich nog sterker dan in het andere. Japan heeft af te rekenen met de grootste uitbraak van de ziekte sinds jaren. Elk land hanteert een eigen aanpak om het virus in te dijken. Dat meldt de Werelddiergezondheidsorganisatie OIE in het Agrarisch Dagblad.

MKZ houdt lelijk huis in Oost-Azië. De getroffen landen krijgen het virus moeilijk onder controle, waardoor het zich ook buiten de landsgrenzen uitbreidt. Naast uitbraken in Japan, China, Taiwan, Zuid-Korea en Mongolië is nu ook in Rusland een besmetting met het virus vastgesteld. In alle gevallen gaat het om serotype O. Uit de informatie van de OIE blijkt dat ieder land een eigen strategie hanteert in de bestrijding van MKZ. Het éne land reageert al drastischer dan het andere.

In april werden zeven Zuid-Koreaanse bedrijven geruimd wegens een MKZ-besmetting. Begin juni hief het Koreaanse ministerie van landbouw de MKZ-maatregelen op omdat het land weer vrij was van het virus. In China zijn sinds april verspreid over het land officieel negen gevallen van MKZ gemeld. In China worden dieren wel geruimd maar niet gevaccineerd. De omgeving van getroffen bedrijven wordt ontsmet. De meest recente uitbraak dateert van juni. In juni werd in Taiwan  eveneens MKZ vastgesteld op een varkensbedrijf. Een hondertal besmette varkens werden geruimd.

Japan werd het zwaarst getroffen door MKZ sinds jaren. Begin april werd het virus voor de eerste keer gemeld. Ondertussen zijn in totaal 291 meldingen binnengelopen en zijn nog steeds speciale maatregelen van kracht. In Japan worden bedrijven geruimd bij een uitbraak van MKZ. Om de ruimingsploegen meer tijd te geven, heeft het land dit jaar voor het eerst ook een vaccinatieprogramma ingevoerd. Daarna zijn de gevaccineerde dieren alsnog geruimd.

Rundveebedrijven in Mongolië en Kazachstan werden dit voorjaar getroffen door het virus. MKZ wordt in beide landen bestreden door dieren te ruimen, te vaccineren en een vervoersverbod in te voeren. Op 12 kilometer van de Chinese grens werd het virus vastgesteld bij 112 runderen en vier varkens van een Russische veehouderij. Als reactie daarop geldt een vervoersverbod en worden dieren gevacineerd. Besmette dieren worden behandeld noch gedood.

Meer naar het Westen van Azië is MKZ dit jaar vastgesteld in de Verenigde Arabische Emiraten, bij wilde dieren in een wildpark. In Afghanistan, Iran en Pakistan is het virus dit jaar nog niet aangetroffen. In Afrika is het mond- en Klauwzeervirus een endemie. Dit jaar zijn gevallen van MKZ vastgesteld in Kenia, Namibië, Zimbabwe. Europa en Noord- en Zuid-Amerika bleven dit jaar vooralsnog gespaard van een MKZ-uitbraak.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek