nieuws

MKZ-maatregelen voor 60 procent ten koste EU

nieuws
Op de Raad van de ministers van Landbouw in Brussel, hoofdzakelijk gewijd aan de gekkekoeienziekte en de epidemie van mond- en klauwzeer, heeft commissaris David Byrne maandag toegezegd dat de EU 60 procent van de kosten van debestrijding van MKZ op zich kan en wil nemen.
20 maart 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
Op de Raad van de ministers van Landbouw in Brussel, hoofdzakelijk gewijd aan de gekkekoeienziekte en de epidemie van mond- en klauwzeer, heeft commissaris David Byrne maandag toegezegd dat de EU 60 procent van de kosten van de bestrijding van MKZ op zich kan en wil nemen.

Beslissingen stonden niet op de agenda. Belgisch minister Jaak Gabriëls pleitte nogmaals voor uniforme maatregelen.

België heeft de afgelopen weken wel zijn voorraad MKZ-vaccins opgedreven tot 1 miljoen, maar wil die alleen gebruiken als in Europees verband beslist wordt tot vaccinatie, zo stelde de minister op een persconferentie.

De Europese ministers spraken onder meer over de mogelijkheid van "kringvaccinatie", dit is het vaccineren van dieren in een ruime omgeving (bijvoorbeeld 5 km) als ergens in de Unie een nieuwe geval van MKZ wordt vastgesteld. De meeste landen zijn hier tegen, ook België. Noël Devisch, voorzitter van de Belgische Boerenbond en van de Europese landbouwerskoepel COPA daarentegen, ziet wel wat in kringvaccinatie.

Samen met andere landen vroeg België wel dat de Europese Commissie een grondige studie laat uitvoeren om eens en voor altijd duidelijk te maken of, en in welke mate, vaccinatie een alternatief kan zijn voor het vernietigen van zieke dieren.

De Landbouwraad bracht duidelijkheid over de mogelijkheid van co-financiering door de EU van de kosten die gepaard gaan met de MKZ-bestrijding. Volgens commissaris David Byrne (Gezondheid en Consumentenbescherming) is er jaarlijks 41 miljoen euro (ruim 1,6 miljard frank) beschikbaar in het veterinair fonds. Dat is volgens hem voldoende om 60 procent van de kosten (inclusief preventieve maatregelen) door Europa te laten betalen en dat tot eind 2002.

In de marge van de bijeenkomst sprak Gabriëls met zijn Nederlandse en Luxemburgse collega af op 4 april in Maastricht een bijeenkomst te beleggen over "de aanpak van hormonen".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek