Minister Peeters verkoopt domein de Merode

nieuws
Woensdag heeft Vlaams minister Kris Peeters met de partners de verkoopovereenkomst voor het natuurdomein de Merode in Westerlo ondertekend. Met de overeenkomst moet de vrees voor versnippering van het bijna 1.500 hectare grote gebied, dat sinds begin 2004 volledig in handen is van de Vlaamse regering, van de baan zijn. De kopers engageren zich de aanwezige landbouw alle ontwikkelingskansen te bieden.
30 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Woensdag heeft Vlaams minister Kris Peeters met de partners de verkoopovereenkomst voor het natuurdomein de Merode in Westerlo ondertekend. Met de overeenkomst moet de vrees voor versnippering van het bijna 1.500 hectare grote gebied, dat sinds begin 2004 volledig in handen is van de Vlaamse regering, van de baan zijn.

Stuurgroep de Merode, die de doorverkoop van de verschillende onderdelen van het domein moest leiden, vond geschikte partners in de Stichting Kempens Landschap, de gemeenten Westerlo, Tessenderlo, Scherpenheuvel-Zichem, de natuurvereniging Natuurpunt, de afdeling Bos & Groen van de Vlaamse overheid, de abdij van Averbode en de provincie Antwerpen. Zij verklaarden dat ze de waardevolle natuur willen beschermen en de sterkte van het domein als geheel respecteren. Ze engageerden zich ook om de aanwezige landbouw alle ontwikkelingskansen te bieden.

Toen het domein in 2004 door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) werd overgekocht van de familie de Merode, was het de bedoeling om de verschillende delen door te verkopen aan geschikte partners. Bij het begin van de nieuwe legislatuur vreesde minister Peeters evenwel dat zijn voorgangers te veel voor het domein betaald hadden. Toch slaagde de stuurgroep erin om voor alle partijen een redelijke prijs op te maken.

"Het domein is zeker niet met winst doorverkocht", zegt Peeters. "Maar uiteraard ook niet met verlies. Deze doorverkoop is een historisch moment, die zal zorgen voor een extra dynamiek in het beheer van het domein". De doorverkoop wil evenmin zeggen dat de Vlaamse regering zich volledig terugtrekt in het beheer van het domein. "We hebben nog steeds 200 hectare landbouwgrond in ons bezit en bovendien blijft de stuurgroep het beheer verder opvolgen".

"Voorts willen we ook een planprogramma voor landinrichting opstellen voor de verdere inrichting van het domein de Merode en haar omgeving. Hiermee willen we een bijdrage leveren aan het geïntegreerd plattelandsbeleid voor deze regio. De realisatie van natuurgerichte investeringen en investeringen in aanwezige cultuur, net als het promoten van het hoevetoerisme, verkoop van hoeve-en streekproducten, moet de aantrekkelijkheid van de streek nog vergroten", aldus Peeters.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek