header.home link

Minister Clarinval heeft bij Europa aangedrongen op steun voor varkenssector

15 november 2021

Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) heeft de Europese Commissie maandag officieel gevraagd om snelle steunmaatregelen voor de varkenssector. In oktober had ons land al om Europese steun gevraagd en ook al kreeg het daarbij brede steun van een 20-tal andere lidstaten, toch besloot de Commissie om niet in te gaan op die vraag.

Lees meer over:

"De situatie verbetert niet en maatregelen op Europees niveau blijven absoluut noodzakelijk, want de nationale maatregelen volstaan niet. We hebben een gecoördineerde aanpak nodig", pleitte Clarinval tijdens een bijeenkomst van de Europese landbouwministers in Brussel.

De coronacrisis, de Afrikaanse varkenspest en de hoge prijzen voor energie, meststoffen en veevoeder hebben de varkenssector in een diepe crisis gedompeld. "Met prijzen die extreem laag blijven moet vastgesteld worden dat de winstmarges voor onze kwekers al een hele tijd negatief zijn", beklemtoonde de Belgische minister.

Samen met een twintigtal andere lidstaten had België in oktober al de aandacht gevestigd op de penibele situatie van de varkenshouders. Tot dusver is de Commissie echter niet met bijzondere steunmaatregelen over de brug gekomen. Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski oordeelde dat de productie nog stijgt en dat steunmaatregelen de crisis alleen maar zouden verlengen.

Uitgelicht
Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski heeft de breed gesteunde vraag van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) om uitzonderlijke crisissteun te voorzien...
13 oktober 2021 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek