nieuws

Minder methaanuitstoot door kokosolie in koeienvoeder

nieuws
Uit onderzoek in België, Australië en Zwitserland is gebleken dat vetten en oliën in het voeder de methaanproductie kunnen verminderen. Onderzoekers van de Wageningse universiteit gaan nu onderzoeken in welke mate kokosolie kan bijdragen tot een significante daling van de methaanuitstoot. Methaan is een broeikasgas, dat een belangrijke rol speelt bij de klimaatverandering.
10 mei 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Onderzoekers van de Wageningse universiteit starten dit jaar een onderzoek naar het effect van kokosolie in het voeder op de methaanproductie bij Nederlandse koeien. Bedoeling is om na te gaan hoeveel kokosolie de dieren moeten verorberen om een significante vermindering van de methaanuitstoot te verkrijgen. Methaan is een broeikasgas, dat een belangrijke rol speelt bij de klimaatverandering.

Uit onderzoek in België, Australië en Zwitserland is gebleken dat vetten en oliën in het voeder de methaanproductie kunnen verminderen. Het meest effectief is laurinezuur, een bestanddeel waar kokosolie voor meer dan de helft uit bestaat. Met een beetje kokosnootolie in het voeder zou de uitstoot van broeikasgassen met 1 procent kunnen dalen.

De onderzoekers zullen ook bestuderen wat het effect is van de kokosolie op de gezondheid van de koe en op de kwaliteit van de dierlijke producten. Volgens voorlopige berekeningen kunnen de kosten van kokosolie als voedersupplement worden goedgemaakt door de verminderde uitstoot van broeikasgassen via de handel in emissierechten te verkopen aan bijvoorbeeld een energiecentrale, voor wie het vaak lastiger is om een emissiereductie te realiseren.

Bron: Agriholland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek