Zwakke prestatie van landbouwtak Bayer doet aandeel verder kelderen
nieuwsHet gaat niet goed met de aandeelkoers van de Duitse chemiereus Bayer. Zwakke cijfers voor het derde kwartaal, met onder meer een miljardenverlies, en een winstwaarschuwing duwden het aandeel tot 14 procent lager, naar iets meer dan 21 euro. Dat is de laagste stand in 20 jaar. Ongeveer een jaar geleden bedroeg het aandeel nog 41,59 euro. Vooral de zwakkere prestatie van de landbouwtak speelt het bedrijf parten.
Voor beleggers belooft het nieuwste cijferrapport een magere kerst. Met een verlies van 22 procent dit jaar, levert Bayer momenteel het slechtst presterende Europese chemieaandeel.
De omzet in het derde kwartaal daalde 3,6 procent tot 9,97 miljard euro. Het nettoverlies kwam uit op 4,18 miljard euro, iets minder slecht dan een jaar eerder toen er 4,57 miljard euro verlies was. Vooral de zwakkere prestatie van de landbouwtak speelt het bedrijf parten. Het Duitse chemiebedrijf nam in 2018 Monsanto over, een multinational die landbouwproducten produceert. Bayer erfde als dusdanig ook de vele rechtszaken rond Roundup, met alle financiële gevolgen van dien. Sinds de zomer van 2018 is de beurswaarde gedaald van zowat 92 miljard euro destijds naar ongeveer 21 miljard euro. In een video-statement zegt Bayer-CEO Bill Andersen dat de juridische geschillen het zwaarste wegen op het bedrijf. "Er is geen quick fix, we werken de klok rond."
De operationele winst van Bayer (de ebitda-winst, dat is een winst voor intresten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen, red.) is gezakt met 26 procent tot 1,25 miljard euro.
Uitdagend en volatiel
Jan Cees Bron, woordvoerder bij Bayer Crop Science, spreekt van een “uitdagend en volatiel jaar” voor de landbouwtak Crop Science. “Het derde kwartaal is daarop geen uitzondering”, klinkt het. Sowieso is ons derde kwartaal wat betreft omzet en winst altijd ons kleinste kwartaal. Dat heeft te maken met hoe de landbouwseizoenen wereldwijd in het jaar uitvallen. De omzet daalde in het derde kwartaal in vergelijking met een jaar eerder met vier procent naar vier miljard euro, maar de winstgevendheid steeg wel.”
De omzet van herbiciden op basis van glyfosaat is gedaald met 19 procent. “Deels omdat het teeltseizoen wat anders verlopen is dan vorig jaar en deels door druk op prijzen”, zegt Bron. “Voor het volledige jaar tot en met het derde kwartaal bedraagt de omzet 16,9 miljard euro, een daling van twee procent op jaarbasis, met een ebitda voor bijzondere posten van 3,8 miljard euro.”
Tegenvallende vraag
Naast de lagere wereldmarktprijzen voor glyfosaat, heeft Bayer ook af te rekenen met een tegenvallende vraag in Latijns-Amerika. Deze regio zou te maken hebben gehad met “aanzienlijke weersuitdagingen en de ziektedruk in de maïsteelt”, aldus Bayer. “Dit leidde tot een aanzienlijk lager maïsareaal in Argentinië en Brazilië, verergerd door de langdurige druk op grondstoffenprijzen en de algemene druk op de prijzen voor gewasbescherming door generische concurrentie. Generische producten zijn producten op basis van een werkzame stof waarop het patent is vervallen, en die doorgaans goedkoper zijn", stelt het bedrijf nog.

Bron: Eigen berichtgeving, Belga