Milieuverenigingen stellen België in gebreke over toelating gewasbescherming
28 februari 2023Milieuverenigingen Nature & Progrès en Pesticide Action Network Europe hebben de Belgische staat in gebreke gesteld. Ze verwijten de federale overheid dat ze het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel op basis van indoxacarb onwettig tijdelijk hebben toegelaten. Zo’n tijdelijke toelating werd eerder door beide ngo’s betwist in een rechtszaak rond neonicotinoïden.
Enkele jaren geleden betwistte Pesticide Action Network Europe en de Belgische natuurorganisatie Nature & Progrès de Belgische toepassing van een Europese uitzonderingsregel op de toelating van neonics. Als resultaat vaardigde het Europees Hof van Justitie een arrest uit waarin het de tijdelijke toelating op bestrijdingsmiddelen met neonics in België onwettig verklaarde. Volgens beide ngo's heeft het Europees Hof hierdoor bepaald dat substanties die op Europees niveau verboden zijn voor gezondheids- of milieuredenen, niet via de achterpoort mogen worden toegelaten door lidstaten. Met deze reden stellen ze België terug in gebreke, maar deze keer voor het gebruik van indoxacarb.
Lapsnuitkever
Een product op basis van indoxacarb werd tijdelijk toegelaten tegen lapsnuitkevers, ook gekend als taxuskever. Minister van Landbouw David Clarinval (MR) werd twee weken geleden in de Kamer over het thema aan de tand gevoeld. "Wat betreft de recente toelating voor het gebruik van indoxacarb voor sierplanten in een serre, is de situatie anders. De conclusie van het arrest van het Hof slaat immers niet op de uitzondering van indoxacarb", stelde de minister toen. Nature & Progrès en PAN Europe betwisten die interpretatie.
"Eind januari hebben we een brief geschreven naar minister Clarinval met de vraag onverwijld de uitzondering te annuleren”, zegt Isabelle Klopstein van Nature & Progrès “Die brief bleef onbeantwoord, dus moet er een ingebrekestelling volgen om België het arrest van het Europees Hof te laten respecteren." De ingebrekestelling vraagt dat de beslissing binnen de vijftien dagen wordt geschrapt. Indien de regering daar niet op ingaat, stappen de organisaties naar de rechtbank
Bron: Eigen berichtgeving, Belga