Mezenproject om eikenprocessierups te bestrijden krijgt goed rapport

Het plaatsen van nestkasten voor mezen op locaties waar de eikenprocessierups voor problemen zorgt, helpt om het aantal rupsen terug te dringen. Dat blijkt volgens de provincie Antwerpen uit een eerste evaluatie van een nestkastenproject dat in 2020 werd opgestart. Op basis van het aantal getelde mezenjongen, concludeert de provincie dat de vogeltjes al zowat 450.000 rupsen en andere insecten verorberden.

28 september 2021  – Laatst bijgewerkt om 28 september 2021 10:34
Lees meer over:
koolmees-1280

De provincie Antwerpen is de trekker van het project, dat in het kader van het bredere Europese LIFE Eikenprocessierups-project wordt georganiseerd om natuurlijke vijanden te gebruiken tegen de rups, die voor gezondheidsklachten kan zorgen door zijn irriterende brandhaartjes. De eikenprocessierups volledig uitroeien is niet de bedoeling, aangezien het om een inheemse soort gaat.

Natuurlijke bestrijding

In totaal werden al 360 nestkasten gehangen op plaatsen waar de eikenprocessierups werd aangetroffen. Dat leverde volgens de provincie na een jaar al veelbelovende resultaten op. Op controlelocaties waar geen nestkasten werden gehangen, troffen de onderzoekers opvallend meer en grotere rupsennesten aan. "Dit staaft onze vermoedens dat de mees een efficiënte natuurlijke bestrijder is, maar deze eerste conclusies moeten de komende jaren verder bevestigd worden", zegt projectcoördinator Ann Milbau.

Ook andere natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups komen in het bredere Europese project aan bod. Het inzaaien van bermen met zadenmengsels om sluipwespen en -vliegen aan te trekken, blijkt tot de gewenste parasitering van de rupsen te leiden. Een laatste luik van het project is de herintroductie van de grote poppenrover, een loopkever die sterk bedreigd is in België en zelfs uitgestorven in Nederland.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek