header.home link

Mexico serveert vanaf nu ook Belgisch witloof

27 september 2021

Nadat Belgische appelen en peren hun weg gevonden hebben naar de Mexicaanse markt, kunnen de 129 miljoen Mexicaanse consumenten vanaf dit najaar kennis maken met Belgisch witloof. Dat meldt het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT).

Lees meer over:

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties zette de afgelopen jaren samen met het FAVV alles op alles om op een correcte manier markttoegang te creëren voor Belgische groenten en fruit op nieuwe afzetmarkten. “Dit is zeker geen gemakkelijke oefening omdat men steeds rekening moet houden met de specifieke eisen van het land dat Belgische producten  wenst te ontvangen”, duidt Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van VBT.

Concreet betekent het dat er duidelijke afspraken moeten gemaakt worden tussen het exporterend en het importerend land. De producten moeten voldoen aan de fytosanitaire eisen die zijn vastgesteld op basis van een door de Nationale Dienst voor Plantenbescherming van Mexico (SENASICA) uitgevoerde analyse van het fytosanitaire risico.

Dit is goed nieuws voor onze witlooftelers maar er moeten natuurlijk nog heel wat extra inspanningen gebeuren om van deze eerste stap ook een echt succes te maken

Luc Vanoirbeek - algemeen secretaris van VBT

“Dit is goed nieuws voor de Belgische witlooftelers maar er moeten natuurlijk nog heel wat extra inspanningen gebeuren om van deze eerste stap ook een echt succes te maken”, aldus Vanoirbeek. “Naast de inspanningen op het vlak van het openen van nieuwe exportmarkten blijft de groente- en fruitsector zwaar investeren in promotie van ons fruit en groenten op de eigen markt.”

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, voorziet samen met de Europese Commissie ook in 2022 een fors budget voor het verder ontwikkelen van landen waar de markttoegang gecreëerd is. “Dit is zonder meer noodzakelijk omdat in al die nieuwe exportbestemmingen markten nog effectief dienen uitgebouwd te worden.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek