Mesttanks blijven op stal bij start mestseizoen

nieuws

Op maandagochtend luidde het officiële startsein voor het bemestingsseizoen. Maar boeren en loonwerkers zullen hun mesttanks nog even op stal houden. “Het is wachten op droge dagen. Het heeft geen zin om nu te gaan rijden en de bodemstructuur schade aan te brengen”, klinkt het bij Boerenbond. Volgens de landbouworganisatie is er nog voldoende mestopslagcapaciteit. “De mestkelders zitten vol, maar niet overvol.”

17 februari 2025 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
mest uitrijden nat modder_FB Agro Wauters- Aveve

Hoewel het mestseizoen is begonnen, wordt er deze week vermoedelijk nog geen mest uitgereden. “De grond is nog niet draagkrachtig genoeg en de kans op structuurschade is groot. We hebben zeker nog een aantal droge dagen nodig”, aldus Boerenbond.

Loonwerkers wachten af

Loonwerker Jan Bevers heeft de voorbije weken zijn bemestingsapparatuur voorbereid, maar moet nog even wachten. “Veel zullen we nog niet kunnen doen. Misschien her en der op de betere percelen”, vertelt hij. In de aanloop naar het mestseizoen krijgt hij veel telefoontjes van boeren en gaat hij op prospectie om te bepalen waar en wanneer er gestart kan worden.

Zijn situatie is herkenbaar in andere regio's. “De weersverwachtingen zijn gunstig. Als het droog blijft en niet gaat vriezen (bij vorst mag er niet uitgereden worden, red.), kunnen we wellicht eind volgende week beginnen. Momenteel is het land nog onbegaanbaar”, zegt Dietrich Leuridan van Leuridan Agro Logistics, mestvervoerder en loonwerker uit Lo-Reninge in de Westhoek.

In Limburg is de situatie vergelijkbaar. “De grond is te nat. Misschien kunnen we op hoger gelegen percelen al iets doen, maar het is nog even wachten op de echte start”, vertelt Jan Haveneers, loonwerker in Bree en bestuurslid van loonwerkersfederatie Landbouw Service.

Mesttransport tussen boerderijen

Dat betekent niet dat loonwerkers stilzitten. Ook voor de start van het seizoen waren ze al druk bezig met mesttransporten. “We hebben veel mest van overvolle mestkelders naar opslagplaatsen van gestopte boeren vervoerd”, vertelt Haveneers.

Door de natte weersomstandigheden van vorig jaar hebben veel veehouders nog mest over. Volgens Boerenbond is de situatie echter beheersbaar. “De mestkelders zitten vol, maar niet overvol”, zegt woordvoerder Tessa De Prins, die de gemiddelde capaciteitsbenutting op 70 tot 90 procent schat. “Dat is niet ongewoon voor deze periode van het jaar.”

Effluentbassins lopen vol

Bij de mestverwerkers is de situatie nijpender. Vooral de effluentbassins, waarin restproducten uit mestverwerking worden opgeslagen, zitten vol. “Als deze bassins vol zijn, stokt de mestverwerking”, legt Boerenbond uit. Effluent mag al een maand uitgereden worden, maar door de natte velden is dat nog nauwelijks gebeurd. “Wij hebben nog geen effluent uitgereden”, bevestigen zowel Dietrich Leuridan als Jan Haveneers.

Iets gunstiger dan vorig jaar

De situatie lijkt vergelijkbaar met die van 2024, toen in deze periode ook nauwelijks effluent werd uitgereden. “Maar dit jaar ziet het er iets beter uit. Het is iets droger”, zegt Jan Bevers. “Toch blijft het afwachten wat het weer de komende periode doet.”

Het bemestingsseizoen loopt van 16 februari tot en met 14 augustus voor grasland. Voor bouwland gelden andere regels. Zo mogen maïspercelen in type 2- en type 3-gebied pas vanaf 16 maart bemest worden.

MAP7: Lijst met goede bemestingspraktijken goedgekeurd
Uitgelicht
De lijst met goede teelt- en bemestingspraktijken is goedgekeurd door de Vlaamse regering. Wanneer landbouwers deze praktijken toepassen, kunnen zij soepelere bemestingsnormen...
7 februari 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek