Meststof in Brugse gevangenis ongevaarlijk

De kunstmeststof die gedetineerden in de Brugse gevangenis verpakken, is ongevaarlijk. Dat zegt het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen.
7 maart 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De kunstmeststof die de gedetineerden in de gevangenis van Brugge verpakken, is ongevaarlijk. Dat zegt het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen in een reactie op een artikel dat vrijdag in Het Nieuwsblad verscheen. De krant schreef dat gedetineerden in de Brugse gevangenis honderden kilo's meststof moeten overgieten in zakken van vier of tien kilo.

Een geringe hoeveelheid van die meststof zou voldoende zijn om een ontploffing te veroorzaken die 45 vierkante meter ver reikt, luidde het. "Niet waar", reageert het Directoraat-Generaal. "Enkel meststoffen met 70 à 80 procent ammoniumnitraat zijn gevaarlijk. De bewuste producten bevatten minder dan een twintigste van dat gehalte".

De risico's die verbonden zijn aan producten die de gevangenis binnenkomen, wordt geval tot geval onderzocht. "Indien men vaststelt dat er een risico bestaat voor de veiligheid, wordt de opdracht geweigerd", aldus het Directoraat-Generaal. Na samenspraak met de beleidscel van de minister van Justitie werd besloten om de bewuste stoffen nog een tweede keer te laten onderzoeken door het Nationaal Centrum voor Criminologie en Criminalistiek (NICC). De resultaten daarvan worden eind volgende week verwacht.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek