Mestseizoen start met duidelijke bemestingsnormen

De Mestbank deelt mee dat het vanaf 16 februari opnieuw toegelaten is om dierlijke mest, andere meststoffen en kunstmest te spreiden en dat tot en met 31 augustus. De nieuwe bemestingsnormen voor 2011 zijn ondertussen bekend en liggen definitief vast. Naast de verstrenging van de normen valt vooral de introductie van het begrip ‘werkzame’ stikstof op.
15 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

De Mestbank deelt mee dat het vanaf 16 februari opnieuw toegelaten is om dierlijke mest, andere meststoffen en kunstmest te spreiden en dat tot en met 31 augustus. De nieuwe bemestingsnormen voor 2011 zijn ondertussen bekend en liggen definitief vast. Naast de verstrenging van de normen valt vooral de introductie van het begrip ‘werkzame’ stikstof op.

Na maanden van intensieve onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Vlaanderen, kan het ontwerp van het mestactieplan 2011-2014 vanaf 16 februari door iedereen geraadpleegd worden op de website van de VLM. “De ontwerptekst kan nog worden aangepast op basis van de opmerkingen die daarop geformuleerd worden. De bemestingsnormen voor 2011 zullen evenwel niet meer wijzigen”, deelt de Mestbank mee.

De Mestbank erkent dat het nieuwe MAP bijkomende inspanningen vraagt van de land- en tuinbouwers om de waterkwaliteit te verbeteren. De Europese Commissie zal daar nauwlettend op toezien zodat de Mestbank de komende weken en maanden maximaal wil inzetten op het adviseren en sensibiliseren van land- en tuinbouwers rond goede bemestingspraktijken.

De Vlaamse land- en tuinbouwers zullen vanaf dit jaar kunnen kiezen tussen twee systemen om de maximale stikstofbemesting te bepalen. Ofwel maken zij gebruik van het oude systeem dat telt met de totale kg stikstof, ofwel hanteren zij werkzame stikstof als maatstaf. “Het systeem op basis van werkzame stikstof heeft landbouw- en milieukundig een aantal voordelen”, beveelt de Mestbank de nieuwe optie aan.

Werkzame stikstof is de hoeveelheid stikstof uit meststoffen, die het eerste jaar bruikbaar en benutbaar is voor het gewas. “Veel landbouwers kennen het systeem van werkzame stikstof en houden er al rekening mee in hun bemestingspraktijk. Nu wordt het wettelijk ook mogelijk om op die manier te werken”, verklaart de Mestbank.

Ook nieuw is een veralgemeend onderscheid in de maximale bemestingsnormen tussen zandbodems en niet-zandbodems. De zandbodems zijn uitsluitend de percelen in de landbouwstreken ‘Kempen’ en ‘Vlaamse zandstreek’.

De derogatie gold tot eind vorig jaar. Ten vroegste op 17 mei zal duidelijk zijn of en welke derogatie mogelijk is. In afwachting is de maximale bemestingsnorm van 170 kg stikstof per ha uit dierlijke mest van kracht. Zodra de derogatie is goedgekeurd, zal de Mestbank daarover zo snel mogelijk communiceren.

De landbouworganisaties Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat (ABS) betreuren dat de derogatie er nog niet is. Voor sommige bedrijven maakt de afwijking immers een groot verschil, zo luidt het. "We raden onze leden aan geen risico's te nemen", zegt Anne-Marie Vangeenberghe van Boerenbond. Guy Depraetere van ABS rekent erop dat de derogatie er komt en roept zijn leden op daar ook van uit te gaan.

Om de landbouwers vertrouwd te maken met de bemestingsnormen van het nieuwe MAP geeft de Mestbank, in samenwerking met een aantal deskundigen van andere organisaties, over heel Vlaanderen tal van voorlichtingsvergaderingen. De data van de voorlichtingsvergaderingen staan in de agenda op de website van de VLM. Landbouwers die willen berekenen wat de nieuwe normen voor hun bedrijf specifiek inhouden, kunnen dat binnenkort doen met het rekenprogramma bedrijfsBASsistent.

Meer info: gedetailleerd overzicht bemestingsnormen voor 2011

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek