header.home link

Mestbank krijgt staande klok van Groene Kring

9 augustus 2019
Een groep jonge landbouwers trok vrijdag naar de kantoren van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in Brussel om hun ongenoegen te uiten over het nieuwe mestactieplan (MAP6). “Niet alleen is het wetgevend kader een bittere pil om te slikken, de implementatie van het nieuwe MAP laat nog meer te wensen over”, zegt Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring. Om erop te wijzen dat de timing erg problematisch is, schonk de organisatie van jonge landbouwers VLM een staande klok. “Want het is vijf na twaalf voor de boeren”, klinkt het.
Lees meer over:

Een groep jonge landbouwers trok vrijdag naar de kantoren van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in Brussel om hun ongenoegen te uiten over het nieuwe mestactieplan (MAP6). “Niet alleen is het wetgevend kader een bittere pil om te slikken, de implementatie van het nieuwe MAP laat nog meer te wensen over”, zegt Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring. Om erop te wijzen dat de timing erg problematisch is, schonk de organisatie van jonge landbouwers de Mestbank, onderdeel van VLM, een staande klok. “Want het is vijf na twaalf voor de boeren”, klinkt het.

In mei van dit jaar werd het nieuwe MAP goedgekeurd en ging het meteen in voege. Die timing is problematisch. “De teeltplannen waren al vastgelegd voordat het nieuwe mestbeleid van kracht was. Het is in sommige gevallen onmogelijk om dit nu nog aan te passen”, meent Groene Kring. “Uiteraard begrijpen we dat we MAP6 niet meer kunnen aanpassen. Dat is immer goedgekeurd op politiek niveau. Wel willen we ons richten op een aantal problemen in de uitvoering ervan. Voor heel wat jonge boeren is het een onmogelijke opgave om nog dit jaar aan alle nieuwe verplichtingen te voldoen.”

De problemen in de uitvoering zijn onder meer het gevolg van een tekort aan informatie, de laattijdigheid van de wetgeving en verschillende concrete problemen in de implementatie. “Bovendien worden boeren die zich in het verleden inzetten en goede landbouwpraktijken hanteerden, nu soms ongewild gestraft door dit beleid”, aldus Groene Kring. Om duidelijk te maken dat de tijd begint te tikken, reisde een delegatie van jonge boeren met een grote, groene staande klok naar Brussel. “Dit symbolisch cadeau hebben we aan de Mestbank geschonken als zichtbare herinnering om de timing de komende jaren beter in rekening te nemen”, luidt het.

Groene Kring benadrukt dat het graag bijdraagt aan een betere waterkwaliteit. “Daarom gaan we het gesprek aan met VLM. We willen vooruit kijken en constructief meedenken aan een goede implementatie en hervorming van het beleid. We reiken de Mestbank de hand om samen te werken aan een beter en haalbaar mestbeleid”, aldus nog voorzitter Van Hecke. 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek