header.home link

Meryame Kitir: "Agro-ecologie gaat de toekomst bepalen"

27 mei 2021

Federaal minister voor Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) wil de komende jaren op internationaal vlak meer inzetten op agro-ecologie, of ecologische landbouw. Dat heeft ze gezegd tijdens een bezoek aan de CSA-boerderij BoerenCompagnie in Leuven op uitnodiging van De Coalitie Tegen De Honger. "Agro-ecologische landbouw kan een belangrijke rol spelen op vlak van zelfredzaamheid en voedselzekerheid", zegt Kitir.

Lees meer over:

Boer Tom Troonbeeckx richtte de BoerenCompagnie 15 jaar geleden op, en was daarmee de eerste boer in Vlaanderen die aan Community Supported Agriculture (CSA) deed. CSA is een vorm van landbouw waarbij de lokale gemeenschap zo veel mogelijk betrokken wordt en waarbij zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met de bodem en het milieu. Het concept van ecologische landbouw in de vorm van CSA's kende de voorbije jaren een opmars, ondertussen zijn er 65 in Vlaanderen. 

"We zijn niet heel groot, maar wel heel divers", zegt Troonbeeckx. "We telen 60 à 70 groenten, en hebben in totaal 45 hectare land. We hebben gras- en graanlanden, ongeveer 15 koeien en varkens. Op dit moment zijn er 370 mensen lid van onze CSA. Zij komen hun groenten en fruit zelf plukken wanneer ze willen en naargelang hun behoeften."

Zelfredzaam

Agro-ecologie is het type landbouw waar Coalitie Tegen De Honger, een groep van een twintigtal ngo's, meer op wil inzetten. "Agro-ecologie is een benadering die erg goed past bij de lokale situatie van boeren in het Zuiden. Die boeren hebben vaak weinig externe middelen, maar heel veel kennis", zegt Suzy Serneels, beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen, één van de ngo's van de Coalitie. "Wij willen dat de boeren met hun eigen kennis en middelen een degelijk loon kunnen verwerven, op een zo autonoom mogelijke manier. Tegelijkertijd willen we ervoor zorgen dat ze een diversiteit aan gewassen kunnen telen, zodat hun eigen voedselzekerheid wordt gegarandeerd."

De Coalitie krijgt alvast steun van federaal minister Kitir. "Het is een zeer duurzame vorm van aan landbouw doen", zegt Kitir. "Het voordeel is dat je de landbouwer autonoom maakt en hem de middelen geeft om zijn bedrijf verder uit te bouwen met alles wat in de buurt voorhanden is. Dat is belangrijk om mensen zelfredzaam te maken. Ook in ontwikkelingslanden, waar de weersomstandigheden soms extreem zijn, is het van belang de boeren meer weerbaar te maken. Ik zal op internationale fora de stem van de agro-ecologie mee ondersteunen."

Meer info op de campagnewebsite van Coalitie Tegen De Honger.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek