Melkvolume MTC verdubbeld en andere sectoren volgen mogelijk

Milk Trading Company (MTC) stevent af op een verdubbeling van het volume tegen het einde van het jaar. MTC-grondlegger, studie- en adviesbureau DLV, richtte vorig jaar ook Fruit Trading Company op waarmee peren op termijn worden verkocht en voert nu gespreken met de aardbeien- en tomatensector om ook met die commodity’s actief te worden op de termijnmarkt.

4 november 2020  – Laatst bijgewerkt om 4 november 2020 12:36
Lees meer over:

Sinds de oprichting in 2017 wist MTC tot oktober 2020 op de termijnmarkt een gemiddeld surplus van drie cent per liter te realiseren voor de 230 leden. Dit vertelde Dirk Coucke, oprichter en CEO van studie- en adviesbureau DLV en tevens algemeen directeur van MTC . “We hebben nog geen enkele maand verlies gemaakt. En ook al is dat zo, is het nog niet erg, want dan worden de boeren gecompenseerd door de prijs die zij op de fysieke mark krijgen.”

Extra leden en extra liters

VILT schreef deze zomer al over MTC en de werking van de termijnmarkt. Het succes van de afgelopen jaren vertaalde zich dit najaar in een toevloed aan leden. “Wij hebben maar één toetredingsmoment per jaar in Nederland en België”, zegt Coucke. “De eerste infosessie hebben we gehad in Nederland in oktober en daar hebben we zo’n 60 extra aanmeldingen gehad, bijna een verdubbeling. De volgende infosessie volgt in november in Vlaanderen en daar verwachten we ook een verdubbeling van het volume en een serieuze groei in aantal leden.”

MTC telt momenteel 230 leden, waarvan 150 uit Vlaanderen. In totaal produceren de leden 325 miljoen liter melk, 80 miljoen daarvan wordt door MTC op de termijnmarkt verhandeld. Volgend jaar neemt dat volume toe tot maximum 150 miljoen liter. Coucke geeft aan dat behalve een flinke groei in ledental, de coöperanten ook een groter deel van hun productie via MTC zullen verhandelen. “In het begin was er ook veel onbekend. Daar komt nu langzaam aan verandering in. Leden willen steeds meer melk op de termijnmarkt vastleggen.”

In het begin was er ook veel onbekend. Daar komt nu langzaam aan verandering in. Leden willen steeds meer melk op de termijnmarkt vastleggen

Dirk Coucke - Algemeen directeur van MTC

Fruit Trading Company legt bij

Sinds de start van MTC heeft DLV het business model van handel op de termijnmarkt ook naar andere sectoren verlegd. Vorig werd Fruit Trading Company (FTC) opgericht dat 90 leden telt die in totaal 56.000 ton peren telen. De perenmarkt draaide vorig jaar beter dan verwacht, waardoor de prijs op de fysieke markt hoger uitpakte dan die op te termijnmarkt. “In het eerste jaar moesten de telers 3 cent bijleggen op de inlegprijs”, vertelt Coucke. De gemiddelde prijs die door FTC vastgelegd was op de termijnmarkt was 63 cent, terwijl op de fysieke markt 66 cent betaald werd.

De CEO van DLV benadrukt dat dit geen verlies betreft. “De telers hebben vooraf een prijs vastgesteld van 63 cent per kilo. Met deze prijs zijn zij tevreden, dat wil zeggen dat zij hiermee de kostprijs minstens afdekken. Als de fysieke markt hoger uitpakt, is dat mooi meegenomen. De 3 cent  die daar extra opgehaald wordt, wordt teruggeven aan de koper op de termijnmarkt. Uiteindelijk ontvangen de telers de prijs waar zij tevreden mee zijn.”

Hij benadrukt dat producten op de termijnmarkt nooit fysiek van eigenaar verwisselen. “Een koper legt een prijs vast in de toekomst. Hij is zo zeker van zijn inkoopprijs. En de teler of melkveehouder is zeker van zijn verkoopspijs: beiden hebben hun risico afgedekt. Als de deadline nadert, wordt er op basis van de fysieke prijs verhandeld. Het verschil tussen fysieke en termijn markt wordt vervolgens verrekend.”

Herstel en uitbreiding naar andere sectoren

Voor FTC, dat overschakelde naar kwartaalcontracten, is het perenjaar 2020-2021 op de termijnmarkt alvast goed begonnen. Alhoewel het kwartaal pas eind november sluit, zijn de vooruitzichten goed. De prijs werd vastgelegd voor 60,5 cent, terwijl de peren op de klok tot nu verhandeld werden aan gemiddeld 53 cent. “De fruitteler zal dus hoogst waarschijnlijk een serieuze plus ontvangen bovenop de prijs die hij via de fysieke verkoop ontvangt”, zegt Coucke. Voor de maanden december, januari en februari is de prijs momenteel vastgelegd op ongeveer 62 cent per kilo en in het kwartaal daarop momenteel op 65 cent.

Volgens Coucke is de termijnmarkt een ideaal instrument voor boeren om prijsrisico’s te managen. Hier is volgens hem steeds meer vraag naar bij landbouwers. DLV ziet ook mogelijkheden in tal van andere sectoren. “We voeren nu gesprekken met de varkenssector, de aardbeien- en tomatensector om ook voor die commodity’s actief te worden op met termijncontracten”, besluit Coucke. DLV probeerde het eerder ook met Pig Trading Company (PTC), maar liet deze activiteiten eerder varen. Nu ziet het naar eigen zeggen opnieuw vraag uit de markt.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek