"Meer stress leidt tot mindere vleeskwaliteit"
nieuwsMeer stress bij varkens leidt tot verminderde vleeskwaliteit na slachting en financieel verlies voor de varkensboeren. Dat stelt bio-ingenieur Vincent van de Perre in zijn doctoraat aan de K.U.Leuven. Volgens van de Perre is in tal van varkensstallen bijkomend afleidingsmateriaal nodig om verveling bij de varkens tegen te gaan. Ook het slachten moet minder stressvol verlopen, zegt hij in de Campuskrant.
Stress in varkenstallen uit zich vaak in staart- en oorbijten. De wonden die varkens hierbij oplopen, veroorzaken infecties en kwaliteitsverlies voor het vlees. Om verveling tegen te gaan, pleit van de Perre onder meer voor het regelmatig aanbieden van nieuwe speeltjes in de varkensstallen. De wetgeving daaromtrent dient voor de bio-ingenieur verstrengd te worden. Boeren zijn wettelijk verplicht om in varkensstallen omgevingsverrijking aan te bieden, maar wat dat is wordt niet vastgelegd.
Daarnaast moet volgens van der Perre stress vermeden worden in de uren voor het slachten. "Het transport naar het slachthuis en het lossen is vaak al heel stresserend voor de varkens. Om daarvan te bekomen, moeten de dieren 1 tot 2 uur rust krijgen voor het slachten. Ook verlichting waardoor varkens voldoende voor zich uit kunnen kijken als ze naar de plaats van verdoving gebracht worden, is aangewezen. Acute stress voor het slachten, zorgt immers voor snelle verzuring in de spieren van de varkens. Zelfs als ze dood zijn, blijft die verzuring doorgaan, waardoor je vlees van mindere kwaliteit krijgt", aldus Vincent van de Perre in de Campuskrant van de K.U.Leuven.
Bron: Belga