nieuws

Meer meldingen pesticiden bij EU-waarschuwingssysteem

nieuws
In 2007 deden de Europese lidstaten 418 meldingen van voedselveiligheids­problemen bij groenten en fruit, of zo'n 30% meer dan het jaar ervoor. Uit de cijfers blijkt dat het vooral om te hoge pesticidegehaltes gaat. Reden van die stijging is de aanscherping van residu­normen en een strakkere controle op residuen, stelt de EU in het jaarverslag. Dergelijke meldingen gebeuren via het RASFF (Rapid Alert System for Food en Feed). Zo kunnen voedselveilig­heidsproblemen vroegtijdig wor­den opgespoord en aangepakt door terugroepacties.
31 juli 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:04
In 2007 deden de Europese lidstaten 418 meldingen van voedselveiligheids­problemen bij groenten en fruit, of zo'n 30% meer dan het jaar ervoor. Uit de cijfers blijkt dat het vooral om te hoge pesticidegehaltes gaat. Dergelijke meldingen gebeuren via het RASFF (Rapid Alert System for Food en Feed), het Europese snelle waarschuwingssysteem voor voeding en voeder. Zo kunnen voedselveilig­heidsproblemen vroegtijdig wor­den opgespoord en aangepakt door terugroepacties.

Dat kan door een ernstige melding (alert) en een melding zonder direct ge­vaar (information). Voor beide meldingen was in 2007 een stijging te zien in de categorie groenten en fruit. Het aan­tal ernstige meldingen steeg met vijftig procent van 71 naar 113, terwijl het aantal informatieve meldingen steeg van 248 naar 305. Op kop staan meldingen over te hoge pesticidegehaltes: 38 dringende meldingen en 142 informa­tieve meldingen. Reden is onder ­meer de aanscherping van residu­normen en een strakkere controle op residuen, stelt de EU in het jaarverslag.

Uit de cijfers blijkt verder dat ongeveer 30 meldingen van sal­monella in groente en fruit zijn gedaan in 2007. Dat is ongeveer even hoog als in 2006. Salmonella in groente en fruit ligt nu sterk onder de aandacht door de ver­meende uitbraak in Amerikaanse tomaten, waardoor meer dan 1000 Amerikanen ziek werden. Uitein­delijk bleek een Mexicaanse pe­per de oorzaak van de uitbraak. Naast salmonella en pesticide­resten zijn ook gevaarlijke stoffen gevonden op producten. Zo zijn meer dan tien meldingen gedaan van de vondst van stoffen als lood, cadmium en arsenicum.(MP)

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek