header.home link

Meer dan 1 op 7 Waalse landbouwbedrijven is bio

10 juni 2021

Elk jaar neemt Biowallonie de statistieken over de biologische landbouwsectore van het voorgaande jaar onder de loep. “Op 31 december 2020 telde Wallonië 1.901 landbouwbedrijven die onder biologische controle stonden, wat neerkomt op 15 procent of meer dan één op zeven Waalse landbouwbedrijven”, klinkt het. Intussen is ook het PlanBio aangenomen, daarmee geeft Wallonië concreet gestalte aan zijn engagement om tegen 2030, 30 procent van het Waals landbouwareaal biologisch te bewerken.

Lees meer over:

In de loop van 2020 kwamen er in Wallonië 85 extra biologische landbouwbedrijven bij, dat blijkt uit de meest recente cijfers van Biowallonie. “Dit komt neer op een toename met vijf procent van het aantal biologische landbouwbedrijven tussen 2019 en 2020”, klinkt het. “In 10 jaar tijd zijn er trouwens meer dan 1.000 nieuwe biologische landbouwbedrijven bijgekomen.”

Oppervlakte biologisch areaal verdubbeld op tien jaar

In 2020 werden 5.529 nieuwe Waalse hectaren omgeschakeld naar biologische landbouw, wat neerkomt op een stijging met zeven procent ten opzichte van 2019. “De oppervlakte die onder biologische controle staat, bedraagt nu bijna 90.000 hectare, wat overeenkomt met 12 procent van de nuttige landbouwoppervlakte in Wallonië”, aldus Biowallonie. Eén op acht hectare Waalse landbouwgrond is dus biologisch. “Vergeleken met tien jaar geleden is de biologische oppervlakte in Wallonië verdubbeld.”

Biowallonie analyseerde ook de consumptie van bioproducten van de Belg. “De Belgen blijven enthousiast over biologisch voedsel, aangezien de bestedingen al meer dan 10 jaar gestaag toenemen”, klinkt het. In 2020 gaven de Belgische huishoudens 890 miljoen euro uit aan biologische producten, een stijging van 13 procent ten opzichte van 2019.

Sinds 2008 is het biologische marktaandeel zowel in België (van 1,3% naar 3,4%) als in Wallonië (van 1,6% naar 4,9%) gegroeid, met respectievelijk een verdubbeling en een verdrievoudiging van het aandeel. Tussen 2019 en 2020 is het biologische marktaandeel stabiel gebleven, zowel in België als in Wallonië. Hoewel biologische levensmiddelen dus blijven groeien, blijft het aandeel ervan in de totale levensmiddelenmarkt stabiel. “Elke Belg gaf gemiddeld 78 euro uit aan biologische producten, tegenover 69 euro vorig jaar (+13%)”, besluit Biowallonie.

We hebben gekozen voor een zeer ambitieuze doelstelling

Willy Borsus - Waals minister van Landbouw

Plan Bio: 30% bio-areaal tegen 2030

Op initiatief van Waals minister van Landbouw Willy Borsus heeft de Waalse regering haar plan voor de ontwikkeling van de biologische productie in Wallonië tegen 2030 of ‘Plan Bio 2030’ aangenomen: tegen 2030 moet 30 procent van het Waals landbouwareaal biologisch zijn.

“We hebben gekozen voor een zeer ambitieuze doelstelling”, reageert minister Borsus. “Terwijl de Europese Green Deal via de Farm-to-Fork-strategie streeft naar 25 procent biologische landbouwgrond tegen 2030, wil Wallonië verder gaan en 30 procent bereiken.”

“De strategische krachtlijnen van het nieuwe plan bestaan erin om enerzijds het aanbod via productie en verwerking te verhogen en anderzijds de vraag naar Waalse bioproducten via de huishoudens, de catering en de aangrenzende regio's te doen toenemen”, besluit Borsus.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek