Week van de Bij: “Meer B&B’s voor bijen nodig in Vlaanderen"

Binnenkort gaat de jaarlijkse ‘Week van de bij’ van start. Dit jaar wil de campagne met een bed-and-breakfast-thema Vlamingen aansporen om meer voedsel en nestgelegenheid te creëren voor bijen. Een initiatief dat ook de landbouwsector niet ontgaat. Vorig jaar plaatsten al meer dan 350 landbouwbedrijven bloemenstroken, nestkastjes en bijenhotels in en rond hun gronden om de bijenpopulatie te versterken.

25 mei 2023  – Laatste update 25 mei 2023 21:30
Lees meer over:

Zonder bijen geen groenten op ons bord en geen heerlijke vruchten in de fruitschaal. Volgens de meest recente cijfers van het Vlaams Bijeninstituut (VBI) komt zo’n 70 tot 80 procent van onze voeding dankzij kruisbestuiving van bijen. Om de bijen een duwtje in de rug te geven neemt de landbouwsector al initiatieven om nectar, stuifmeel en leefplaatsen aan de bijen te bieden. Vorig jaar waren er zo'n 350 landbouwbedrijven die extra inspanningen deden voor de bijen. Daarnaast wendde de sector vorig jaar meer dan 12.000 hectare landbouwgrond aan voor het opkrikken van biodiversiteit. Dat blijkt uit de beheerovereenkomsten van de Vlaamse Landmaatschappij.

Achteruitgang bijen

Afgelopen winter stierf in Vlaanderen echter 22 procent van de bijenpopulatie. "Er zijn verschillende redenen waarom de bijen het de afgelopen winters steeds moeilijker hebben gekregen", aldus het VBI. "Zo zijn er te weinig bloemen die de bijen van voldoende nectar en stuifmeel kunnen voorzien en zijn ook te veel particuliere tuinen verhard. Verder zijn er nieuwe belagers zoals de Aziatische hoornaar en de varroamijt, een parasiet die de bij al lang tergt."

Uit nieuwe cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) blijkt dat de varroamijt de meest voorkomende doodsoorzaak voor bijen in 2022 is. Daarnaast werden vorig jaar ook vier haarden van het Europese vuilbroed en twee haarden van Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Een ziekte waarbij de bijenkolonie vernietigd moet worden om verdere verspreiding naar andere kasten te voorkomen.

FAVV controleert ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door professionele gebruikers. Een verkeerd gebruik hiervan kan namelijk schadelijke gevolgen hebben voor bijen en een acute pesticidevergiftiging veroorzaken bij honingbijen. Het Voedselagentschap laat weten dat het in 2022 drie verdenkingen onderzocht van sterfte door acute vergiftiging bij bijen. En dat in geen enkel geval een toxische stof werd aangetroffen.

Week van de bij

Van zondag 28 mei tot en met zondag 4 juni loopt de ‘Week van de bij’. Het initiatief van het Vlaamse departement Omgeving is dit jaar aan een feestelijke tiende editie toe. Aan de hand van het thema ‘Bed & Breakfast’ wil de campagne burgers, gemeenten en bedrijven aansporen om voldoende voedsel en nestgelegenheid te voorzien voor bijen.

"Bijen zijn soms in de war door het klimaat waardoor hommelkoninginnen sneller wakker kunnen komen en andere bijensoorten al een seizoen vroeger worden gespot. Omdat op dat moment nog niet alles in bloei staat, vliegen sommigen soms vruchteloos rond op zoek naar voedsel", aldus het departement. "Door zoveel mogelijk mensen te inspireren tijdens de Week van de Bij, hopen we dat velen aan de slag zullen gaan om de bijen te helpen met voeding en nestgelegenheid."

Vlaams Bijeninstituut trekt aan alarmbel na massale bijensterfte
Uitgelicht
In verschillende delen van Vlaanderen heeft 75 procent van de bijenpopulatie de winter niet overleefd, in sommige gebieden zijn imkers zelfs al hun bijen kwijt. Het Vlaams Bij...
18 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek