Waalse honing krijgt Europese bescherming

nieuws

Waalse honing vervoegt het clubje van Ardeense worst, Geraardbergse mattentaarten en Brussels Grondwitloof als product met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dat meldt de Europese Commissie woensdag. "Het Waalse agrarische landschap wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan bloemen, die gunstig is voor een aanzienlijke productie van bloemenhoning", aldus de Commissie in een persbericht. "De Waalse imkers hebben een specifieke knowhow ontwikkeld die hen in staat stelt om een homogene en smeuïge honing te produceren."

13 februari 2025 VILT-redactie
Lees meer over:

De aanvraag om de Waalse honing in te schrijven in het register van Beschermde Geografische Aanduidingen zit al meer dan tien jaar in de pijplijn. Het dossier werd officieel ingediend in 2017 door de vzw Promiel en de toenmalige Waalse minister van Landbouw, René Collin. Het was echter niet zeker dat de bescherming er ook zou komen: de Europese Commissie had eind jaren 1990 al de toekenning van een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) geweigerd. 

De aanvragers wezen op de "smeerbaarheid" van de honing als één van de belangrijkste kwaliteiten. "Een deel van de Waalse consumenten is ontevreden over de textuur wanneer de imker de honing vrij laat kristalliseren", aldus het dossier. Daarom hebben de Waalse imkers een "gecontroleerde kristallisatie" ontwikkeld, waardoor honing wordt verkregen die "onmerkbaar tot zeer fijn gekristalliseerd, smeuïg, homogeen, schoon en smeerbaar is". 

Vooral voor hobbyisten

Het verkrijgen van een BGA doet bij de sector de hoop rijzen op betere prijzen en vooruitzichten op professionalisering voor de jonge imkers, terwijl de kwaliteit van alle producten stijgt. Er zijn in Wallonië naar schatting 3.000 imkers, van wie slechts een handvol beroepsmatig actief is. Volgens voorzitter Rob Peulen van de Algemene Vlaamse Imkervereniging is imkerij vooral een sector van hobbyisten. "Vlaanderen telt 4.000 à 5.000 imkers. Maar in heel België heb je slechts drie à vier professionele houders, waarvan twee in Vlaanderen."

België beschikt momenteel over 18 beschermde geografische aanduidingen, waaronder Gaumais-paté, Brussels grondwitloof, Geraardsbergse mattentaart en Ardeense worst. In totaal bestaat het GBA-register uit 3.646 producten. Samen met de Waalse honing kregen ook Franse cavaillonmeloenen en Finse pannenkoeken ('yläsavolainen muurinpohjalettu') de erkenning.

Invasieve hoornaars: ‘Moordwesp’ uitgeroeid in de VS, wat kan Vlaanderen leren?
Uitgelicht
De Japanse (of noordelijke) reuzenhoornaar is in de Verenigde Staten succesvol uitgeroeid, vijf jaar nadat de invasieve soort voor het eerst werd ontdekt in de staat Washingto...
9 januari 2025 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek