Meli wil Europa veroveren met honing: “Onze ambitie reikt verder dan de Benelux”
nieuwsHoningproducent Meli uit Veurne viert dit jaar zijn honderdste verjaardag, maar kijkt vooral vooruit. Tegen 2030 wil het bedrijf uitgroeien tot de grootste speler op de Europese honingscène. Dat doel wil het bereiken door fors te investeren, de productie op te voeren en zijn export uit te breiden.
Volledige weekproductie en miljoeneninvestering
Om zijn groeiplannen waar te maken, breidt Meli zijn productie stevig uit. De verpakkingsafdeling krijgt een grondige update dankzij een miljoeneninvestering in automatisering. Tegen eind 2026 moet die uitbreiding volledig draaien. Opvallend, ondanks de verregaande vernieuwingen blijft het huidige personeel aan boord.
Intussen is er ook een weekendploeg opgestart, waardoor de productie nu elke dag van de week doorgaat. Dat moet helpen om de stijgende vraag te kunnen volgen, zowel in het binnen- als buitenland.
Van West-Vlaanderen naar heel Europa
Meli is al stevig verankerd in de Benelux, waar het samen met dochterbedrijf Imkerij de Traay de markt domineert. Maar het bedrijf wil verder groeien, vooral op buitenlandse markten. CEO Koen Steurbaut ziet potentieel in onder meer Frankrijk, Duitsland, Italië en Scandinavië. “We zijn ervan overtuigd dat we ook daar onze positie sterk kunnen uitbreiden in de komende jaren”, klinkt het.
We zijn ervan overtuigd dat we onze positie sterk kunnen uitbreiden in de komende jaren
Samenwerking met imkers wereldwijd en lokaal
Om aan de groeiende vraag naar honing te voldoen, werkt Meli samen met imkers over de hele wereld. Hun zogeheten ‘Smaakmeesters’ selecteren honing van imkers die hun bijen laten vliegen in bloemrijke gebieden, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de honing. Deze honing wordt vervolgens in België gemengd en geproefd.
Naast internationale partnerschappen heeft Meli ook lokale samenwerkingen, onder meer met Imker Torfs uit Limburg, de grootste imkerij van België. “Zo willen we een 100 procent Belgische honing produceren en bijdragen aan het verminderen van transport en bijbehorende uitstoot”, klinkt het.
Daarnaast is Meli betrokken bij een duurzaamheidsproject in samenwerking met Colruyt Group en de Braziliaanse coöperatie Coopemapi. Dit initiatief ondersteunt meer dan 180 imkers in het zuidoosten van Brazilië, met als doel een leefbaar inkomen voor de imkers en een positieve impact op het milieu. Meli verwerkt en verpakt de honing uit dit project in België.
Eeuwfeest met nieuw jasje
Meli begon in 1925 als een lokaal familiebedrijf onder leiding van Alberic Florizoone. Vandaag verwerkt het jaarlijks zo’n 20 miljoen kilo honing. Dat eeuwfeest laat het bedrijf niet onopgemerkt voorbijgaan. Zo krijgen het logo en de etiketten een moderne look, en plant Meli een feestelijke bijeenkomst in Plopsaland De Panne – het pretpark dat ooit begon als Meli-park.