Masterproef verfijnt aanpak fruitvlieg in kersenteelt

De masterstudenten met de meest verdienstelijke afstudeerwerken worden aan de KU Leuven - Technologiecampus Geel ieder jaar in de bloemetjes gezet. De prijs voor de beste thesis in de masteropleiding biowetenschappen ging deze keer naar Dieter Baets, die de optie land- en tuinbouwkunde volgde. Hij onderzocht de bestrijding van de door telers gevreesde Aziatische fruitvlieg, specifiek in de kersenteelt. Baets focuste daarbij op biologische en geïntegreerde gewasbescherming zodat het niet hoeft te verwonderen dat zijn masterproef in de kijker wordt gezet door Biobest. Dit Belgische bedrijf maakte van biologische gewasbescherming zijn business en maakt daarmee wereldwijd furore.
20 september 2016  – Laatste update 14 september 2020 14:36
Lees meer over:

De masterstudenten met de meest verdienstelijke afstudeerwerken worden aan de KU Leuven - Technologiecampus Geel ieder jaar in de bloemetjes gezet. De prijs voor de beste thesis in de masteropleiding biowetenschappen ging deze keer naar Dieter Baets, die de optie land- en tuinbouwkunde volgde. Hij onderzocht de bestrijding van de door telers gevreesde Aziatische fruitvlieg, specifiek in de kersenteelt. Baets focuste daarbij op biologische en geïntegreerde gewasbescherming zodat het niet hoeft te verwonderen dat zijn masterproef in de kijker wordt gezet door Biobest. Dit Belgische bedrijf maakte van biologische gewasbescherming zijn business en maakt daarmee wereldwijd furore.

Door de economische malaise in de appelteelt zoeken veel fruittelers naar alternatieven. Bijna altijd komen ze bij wijze van eliminatie uit bij de teelt van conference-peren. Heel wat onder hen overwegen ook eerst even kersenteelt, maar weinigen durven er aan beginnen. Daar zijn twee redenen voor, enerzijds het Little Cherry virus en anderzijds Drosophila suzukii. Dro … wat? De Aziatische fruitvlieg dook in 2008 op in de westerse wereld en heeft zich in enkele jaren tijd verspreid over heel Europa en Noord-Amerika. De vrouwelijke vliegjes leggen eitjes in rijpend fruit dat daardoor onverkoopbaar wordt.

De bestrijding van de Aziatische fruitvlieg stelt telers voor een uitdaging door de snelle reproductiecyclus en het ontbreken van natuurlijke vijanden. Bestrijden met nuttige insecten wil voorlopig nog niet lukken. Fruittelers zijn dus aangewezen op insecticiden, maar combineren de chemische aanpak wel met monitoring van de plaagdruk en met hygiënemaatregelen zoals het leeg plukken van de bomen en het verwijderen van afgevallen vruchten.

Dieter Baets (KU Leuven - Technologiecampus Geel) zijn masterproef verfijnt de geïntegreerde aanpak van de plaag. Dat begint bij een adequate monitoring van de fruitvlieg om vervolgens op het juiste moment de juiste bestrijdingsstrategie toe te passen. Voor telers is het waarnemen van Drosophila suzukii geen gemakkelijke opgave. Om te beginnen, moeten ze een keuze maken uit een groot aanbod van vallen en lokstoffen. De Baets beschrijft welke commerciële producten de beste resultaten geven in een kersenboomgaard.

Zodra de fruitvlieg wordt waargenomen in de vallen, gaan telers over tot een chemische bestrijding want veilingen en winkels hanteren een nultolerantie voor de mogelijke schade aan de vruchten. Opdat telers zouden weten welke chemische stoffen het meest effectief zijn en de langste nawerking hebben, communiceert de universiteitsstudent de resultaten van een experimentele veldproef in het Britse graafschap Kent. Daar werden negen actieve stoffen in een kersenboomgaard door East Malling Research getest op hun effectiviteit tegen de Aziatische fruitvlieg. Baets hecht er belang aan dat de vier actieve stoffen met een goed effect qua werkingsmechanisme verschillend zijn van elkaar. Anders zou de fruitvlieg met 15 generaties op jaarbasis vrij snel resistent worden.

Een derde luik van de masterproef betreft de ontwikkeling van een theoretisch model, gebaseerd op metingen van East Malling Research en metingen uit gans het Verenigd Koninkrijk, dat telers kan helpen om de fluctuaties in de populatie beter te begrijpen. “Wanneer dit model de eerste ei-afleg kan voorspellen evenals de fluctuaties in de populatie, dan kan het gebruikt worden in een geïntegreerde aanpak van Drosophila suzukii”, verklaart Dieter Baets. Het rekenmodel dat door East Malling Research ontwikkeld werd, is volgens hem nog voor verbetering vatbaar. Toch denkt hij dat het in de nabije toekomst zijn nut zal bewijzen in de adviesverlening aan telers.

De kersverse master in de biowetenschappen, die een doctoraat ambieert rond de biologische bestrijding van deze plaag in de fruitteelt, ontvangt voor zijn afstudeerwerk een cheque van 250 euro. Naar jaarlijkse traditie sponsort Biobest de prijs voor de beste masterproef in de biowetenschappen. De laureaat van dit jaar waagde zich aan een thema dat Biobest nauw aan het hart ligt. Biologische en geïntegreerde gewasbescherming is namelijk de kernactiviteit van de firma uit Westerlo die groot werd door hommels te kweken en die wereldwijd te verkopen aan tuinders.

Meer info: Integrated Pest Management of Drosophila suzukii

Beeld: Biobest

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek