Margriet Hermans steunt oproep Test-Aankoop

Margriet Hermans steunt de oproep van Test-Aankoop aan de voedingsproducenten om te komen tot een begrijpelijke etikettering van alle voeding.
28 januari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Margriet Hermans steunt de oproep van Test-Aankoop aan de voedingsproducenten om te komen tot een duidelijke, leesbare en begrijpelijke etikettering van alle voeding. Ook moet het teveel aan suikers en zout in voedsel worden teruggedrongen, zegt de gemeenschapssenator van Open Vld.

Voor de Voedingsbalans 2008 wierp Test-Aankoop een kritische blik op 718 eetwaren. In 42 procent van de gevallen viel er een en ander op te merken. De consumentenorganisatie benadrukt dat de vastgestelde pijnpunten niet tot een grote voedselcrisis geleid hebben, maar hamert er wel op dat de lijst verbeteringen erg lang is. Zo stelde Test-Aankoop een gebrekkige etikettering vast. "Veel consumenten verkeren vaak in het ongewisse over wat ze nu precies eten of drinken", luidt het.

De overheid kan volgens Hermans niet tolereren dat de etikettering niet overeenstemt met wat werkelijk in het voedsel zit. Daarom vraagt de liberale senator expliciet aan de regering om te overleggen met de voedingsindustrie om tot bindende afspraken te komen en dit onder de vorm van een charter.

In het charter moet worden vastgelegd dat suikers en zouten niet worden toegevoegd in producten waar ze niet thuishoren. "Er moeten specifieke drempelwaarden worden vastgelegd wat betreft suikers en zout. Het basisprincipe moet zijn dat de consument zelf beslist of hij suikers of zout wil toevoegen aan de voeding", aldus Margriet Hermans.

Ze wijst erop dat de overheid een stok achter de deur heeft, mocht de voedingsindustrie niet willen meewerken aan een oplossing. "De overheid kan immers het btw-tarief differentiëren al naargelang er suikers en zouten worden toegevoegd of niet. Gezonde voeding kan aldus goedkoper worden door deze minder te belasten".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek