Maatregelen tegen bruinrot blijven van kracht
nieuws"Aangezien de bruinrotbacterie vorig jaar nog werd aangetroffen in een aantal waterlopen in de provincies, blijven de maatregelen van kracht", luidt het. In het beschermingsgebied is het verboden oppervlaktewater uit onder andere kanalen, beken en vijvers te gebruiken voor de teelt van aardappelen, tomaten en aubergines. Voor percelen met andere teelten mag wel oppervlaktewater gebruikt worden. De landbouwers moeten er wel voor zorgen dat het opperlaktewater niet in contact komt met de aardappel-, tomaten- en auberginepercelen.
Ander water mag wel gebruikt worden voor het beregenen van de percelen. De landbouwers mogen ook opervlaktewater uit een vergaarbekken gebruiken mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Daarnaast moet iedere aardappelteler in het beschermingsgebied aangifte doen van zijn aardappelpercelen met een oppervlakte van meer dan tien aren.
Het beschermingsgebied omvat volgende 42 gemeenten: Arendonk, Balen, Beerse, Berlaar, Brecht, Dessel, Dilsen, Geel, Grobbendonk, Ham, Heist-o/d-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Kasterlee, Leopoldsburg, Lier, Lille, Lommel, Maaseik, Malle, Meerhout, Merksplas, Mol, Neerpelt, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Overpelt, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Zandhoven en Zoersel.
Bron: Belga