Limburger moet volledige boomgaard ruimen wegens kersenvirus

Een Limburger in Heers moet een kersenboomgaard met 1.300 bomen ruimen wegens besmetting met het little cherry virus. Het is de eerste keer dat een volledige boomgaard geruimd wordt. Het little cherry virus kende zes jaar geleden een flinke opstoot in Vlaanderen en is inmiddels grotendeels onder controle. “Maar het blijft een aandachtspunt”, zegt Dany Bylemans, directeur van Proefcentrum Fruitteelt.

2 december 2021  – Laatste update 2 december 2021 18:50
Lees meer over:

Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) uit Sint-Truiden deed in 2014 onderzoek naar het little cherry virus. Tot dan was er weinig bekend over het relatief nieuwe virus dat al lang rondgaat in de kersenteelt, maar zes jaar geleden een opstoot kende in ons land. De economische impact van het virus is groot. Ruimen van de bomen is de enige oplossing. “Meestal moet één of hooguit enkele getroffen bomen gerooid worden. Dat een hele plantage eraan gaat, is zeer uitzonderlijk”, reageert Bylemans op het voorval in Heers. “Allicht is het virus hier wat later vastgesteld, voor er alarm geslagen is. Dan is de schade groter.”

Fruitteler Jean Gielen, wiens kersenboomgaard volledig geruimd moet worden, geeft aan dat hij al een paar jaar hinder ondervindt van het virus. “Enkele bomen stierven gewoon af en we hadden vaak kleinere kersen, die natuurlijk minder goed opbrachten. Afgelopen zomer was er nauwelijks bruikbare oogst. Werd er toch geplukt, dan barstten de kersen alsnog open in de fruitkisten. Het leek allemaal hopeloos.”

Het little cherry virus is een beetje vergelijkbaar met het coronavirus. Het zal waarschijnlijk nooit meer weggaan en telers moeten er mee leren leven

Dany Bylemans - Directeur Proefcentrum Fruitteelt

Verspreiding via de grond, enten en insecten

Door het onderzoek is pcfruit veel te weten gekomen over de verspreiding van het virus en kan het telers van advies voorzien. “Fruitboeren kennen de symptomen intussen wel, en zij slaan gelukkig snel alarm. Hierdoor is het virus de laatste jaren sterk teruggebracht en behoorlijk onder controle”, aldus Bylemans. Hij adviseert telers om gedurende twee jaar na het ruimen van een besmette boom, niet opnieuw te planten. “Het virus kan tot twee jaar op de wortels in de grond blijven zitten.”

Verspreiding via wortels in de grond is één van de manieren hoe het virus van een ongezonde op een gezonde boom overspringt. Daarnaast kan het virus ook via enten doorgegeven worden. “Wij adviseren telers om virusvrije bomen te kopen. Boomtelers kunnen daarop testen”, vertelt Bylemans. De derde verspreidingsmethode is via insecten. Deze vorm is het moeilijkste te bestrijden.

De Limburger stelt dat kersentelers zich bij het virus moeten neerleggen. “Het is een beetje vergelijkbaar met het coronavirus. Het zal waarschijnlijk nooit meer weggaan en mensen moeten er mee leren leven.” Hij drukt telers op het hart om attent te blijven en verwijst naar de hoge investeringen die met de kersenteelt gepaard gaan. “Er zijn overkappingen nodig, intensieve aanplantingen, speciale koelingen en het bewaren en sorteren van de kersen. De hele malaise rond het virus legt een hypotheek op al die investeringen.”

Kerstenteelt sterk gegroeid in Vlaanderen

De mogelijk impact van het virus op telers is de laatste jaren toegenomen door het gestegen belang van de kersenteelt. “Vroeger waren kersen een bijteelt voor veel telers en was het niet rampzalig als er een keer een jaar geen oogst was. Tegenwoordig is de teelt op veel meer bedrijven de hoofdteelt en liggen de financiële belangen hoger”, aldus Bylemans die aangeeft dat het areaal in tien jaar verdubbeld is en rond de 900 hectare ligt.

Het epicentrum van de Vlaamse kersenteelt ligt in Limburg. Het belang van de kersenteelt in deze regio vertaalt zich naar de lokale wetgeving. Zo deelt de politiezone Sint-Truiden GAS-boetes uit aan eigenaars van bomen en plantages die het virus niet bestrijden. “Het zijn vooral professionele telers die een besmetting melden, als er bijvoorbeeld een besmette boom langs de openbare weg staat of bij private mensen thuis”, aldus Bylemans. Pcfruit is al meerdere keren uitgerukt om in het kader van deze lokale wetgeving stalen af te nemen. Deze worden vervolgens in het laboratorium van ILVO onderzocht.

Al is het little cherry virus dan wel grotendeels onder controle is, dit jaar werd de kersenteelt geplaagd door slechte oogstcijfers. Door de vele regenval, waardoor kersen openbarsten, werd de oogst van voorbije jaren bij lange na niet geëvenaard.

Bron: Eigen berichtgeving / Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek