header.home link

Landsbond Pluimvee dringt aan op ophokplicht na uitbraak vogelgriep in Nederland

29 oktober 2020

De Landsbond Pluimvee, sectororganisatie van beroepspluimveehouders, vraagt met aandrang om een ophokplicht in te stellen. “Dit gezien het heersende hogere risico van insleep van hoogpathogene vogelgriep van het type H5 (HPAI H5) door trekvogels dit najaar en de huidige erbarmelijke marktsituatie in de pluimveehouderij”, reageert voorzitter Danny Coulier.

Lees meer over:

In Nederland is vandaag vogelgriep van het type H5 vastgesteld op een professioneel vleeskuikenouderbedrijf in Altfors, zo’n 70 kilometer van de Belgische grens. Volgens de Nederlandse overheid gaat het om een erg besmettelijke variant. “In een straal van één kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven”, klinkt het bij onze noorderburen. “Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 35.700 dieren. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).”

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf liggen negen andere pluimveebedrijven. “Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep”, aldus de NVWA. “In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen nog 25 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt een vervoersverbod. De ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee is in het hele land van kracht.”

Een bijkomende crisis door toedoen van vogelgriep zou voor vele bedrijven een uppercut te veel zijn

Danny Coulier - Voorzitter Landsbond Pluimvee

De Landsbond Pluimvee dringt ook in ons land aan op een ophokplicht. “Te meer omdat er contacten vastgesteld zijn met ons land en het betrokken bedrijf”, weet voorzitter Danny Coulier. “Het instellen van een ophokplicht is een eenvoudige maatregel die bewezen heeft besmetting of uitbreiding van besmetting te helpen voorkomen. Het huidige economische klimaat in de pluimveesector is in die mate dat er reeds drama’s zitten te gebeuren, een bijkomende crisis door toedoen van HPAI H5 zou voor vele bedrijven de uppercut teveel zijn.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek