Landlozen niet tevreden over landhervorming van Lula
nieuwsDe landlozenbeweging MST houdt dezer dagen dan wel een laag profiel aan om zijn campagne niet te verstoren, maar van hechte vriendschap tussen de Braziliaanse president Lula en de radicale landlozen is geen sprake meer. "Hij heeft vier jaar lang helemaal niets voor ons gedaan", zegt boer Flávio aan de BBC. "Voor ons is dit een van de slechtste Braziliaanse regeringen ooit".
Nochtans, tijdens de campagne maakte Lula zich sterk de jongste jaren een kwart miljoen landlozen aan grond te hebben geholpen. Wel ging het in de eerste plaats om land dat eerder al in handen van de overheid was beland, niet om de onteigeningen van braakliggend grootgrondbezit zoals de MST eist. In de landlozengemeenschap leeft dan ook de verdenking dat Lula zijn oude vertrouwde landhervormingsagenda heeft laten vallen. "Het ritme van de landbouwhervormingen", stelt MST-coördinator Marina dos Santos aan O Estado de São Paulo, "heeft vele landlozen boos gemaakt. De meerderheid van onze militanten zal voor Lula blijven stemmen, maar het wordt een kritische stem".
Lula omarmt intussen volop de agro-industriële elite die van Brazilië een agroreus gemaakt heeft, volop soja exporteert bijvoorbeeld, en daarbij gigantische schade aanricht aan wat nog rest van het Amazonewoud. Maar het tij keert: door ongunstige wisselkoersen en de onmogelijkheid om aan goedkoop krediet te komen, hebben heel wat sojaplanters zich verslikt. Ook het uitblijven van economisch broodnodige maar ecologisch desastreuze infrastructuur - de BR163 die de deelstaat Mato Grosso met de sojaterminal van Cargill in Pará moet verbinden - is de sojaboeren een doorn in het oog.
Meer informatie: Vier jaar Lula als president: alleen maar hallelujah?
Bron: De Morgen