Kustpolders zijn natste regio van het land

In de driehoek Brugge-Knokke-Oostende zou het volgens metingen van het KMI een vierde meer regenen dan in de rest van het land, met schade op de velden tot gevolg.
4 februari 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:20
Lees meer over:

In de driehoek Brugge-Knokke-Oostende zou het volgens metingen van het KMI een vierde meer regenen dan in de rest van het land. De afgelopen twintig jaar werd er gemiddeld 910 liter neerslag genoteerd, tegenover het landgemiddelde van 750 liter. Voor de akkerbouwers zijn de hoge neerslagcijfers nefast, schrijft Het Nieuwsblad. “Onze veldvruchten staan ieder jaar te verrotten”, klinkt het.

De afgelopen twintig jaar viel er gemiddeld 910 liter neerslag in de kustpolders, ruim boven het Belgisch gemiddelde. “De laatste 12 jaar zaten we zelfs tien keer boven de 1.000 liter. Dat is geen toeval meer. En het zal alleen maar erger worden”, zegt landbouwer Jan Vandepitte.

Het voorbije najaar hebben vooral aardappelen, vlas en suikerbieten zware schade geleden. Door de natte winter zou nu ook de nieuw ingezaaide wintertarwe getroffen worden. “Normaal liggen de landerijen beenhard bevroren rond deze tijd van het jaar. Dat is goed voor de bodemstructuur. Maar de regen en het smeltwater hebben de bodemstructuur om zeep geholpen, en dat zal zich laten voelen in het nieuwe groeiseizoen”, aldus Vandepitte.

De akkerbouwer geeft ook aan hoe de getroffen landbouwers kunnen worden geholpen: “De afvoersystemen in de polders zijn al lang ontoereikend om al dat water af te voeren. Daar moet dringend in geïnvesteerd worden. Bovendien zou het KMI die overvloedige regen veel vlotter als buitengewoon moeten erkennen, zodat we aanspraak kunnen maken op een tussenkomst van het rampenfonds.”

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek