nieuws

Kunnen Nigeriaanse satellieten lokale boeren helpen?

nieuws
Nigeria werkt aan een ambitieus ruimtevaartprogramma. Sinds de lancering van zijn eerste satelliet noemt het arme land zich de eerste 'zwarte' Afrikaanse ruimtevaartnatie. De satellieten zullen volgens een plaatselijke woordvoerder een sleutelrol spelen bij de stimulering van de kwakkelende landbouw in Nigeria. Critici zijn daar helemaal niet van overtuigd.
17 augustus 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Nigeria werkt aan een ambitieus ruimtevaartprogramma. Sinds de lancering van zijn eerste satelliet noemt het arme land zich de eerste 'zwarte' Afrikaanse ruimtevaartnatie. De satellieten zullen volgens Robert Boroffice, de directeur-generaal van het ruimtevaartagentschap Nasrda. een sleutelrol spelen bij de stimulering van de kwakkelende landbouw in Nigeria.

"Een van onze problemen is dat we veel voedsel importeren. De regering wil dat we binnen een paar jaar al onze eigen rijst produceren. Om te bepalen waar we de rijst het beste kunnen verbouwen, hebben we satellietfoto's nodig. We kunnen dan vanuit de ruimte bekijken welke gebieden geschikt zijn voor rijstbouw," aldus Boroffice.

Het is een redenering die niet iedereen overtuigt. Want de Nigeriaanse overheid kan satellietfoto's veel goedkoper kopen bij bestaande, commerciële satellietexploitanten. Sceptici vrezen dat het ruimtevaartprogramma weer het zoveelste nutteloze prestigeproject is. Nigeria ontving sinds zijn onafhankelijkheid in 1960 meer dan 400 miljard euro aan olie-inkomsten, maar heeft veel daarvan verspild aan allerlei luchtkastelen en grandioze plannen.

Critici benadrukken dat een grote meerderheid van de Nigerianen in bittere armoede leeft. Buiten de steden hebben de meeste mensen geen stromend water of elektriciteit. "De regering zou andere prioriteiten moeten hebben dan satellieten lanceren", zegt Doyin Salami, econoom van de Lagos Business School. "Als ze het doet om de landbouw te bevorderen, kan ze het geld beter investeren in training van onze boeren".

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek