Kris Peeters: "Nitraatcijfers juist interpreteren"

"We mogen nu niet snel besluiten dat aan de verbetering van de nitraatvervuiling een einde is gekomen". Dat zegt Vlaams Leefmilieuminister Kris Peeters woensdag in een reactie op de VMM-cijfers, die aantonen dat de verontreining van het oppervlaktewater door bemesting weer toeneemt. De stijging is vooral aan weersomstandigheden te wijten. Peeters wil daar in de toekomst in zijn beleid meer rekening mee houden.
4 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
"We mogen nu niet snel besluiten dat aan de verbetering van de nitraatvervuiling een einde is gekomen". Dat zegt Vlaams Leefmilieuminister Kris Peeters woensdag in een reactie op de VMM-cijfers, die aantonen dat de verontreining van het oppervlaktewater door bemesting weer toeneemt. De stijging is vooral aan weersomstandigheden te wijten. Peeters wil daar in de toekomst in zijn beleid meer rekening mee houden en pleegt daar binnenkort overleg over met de landbouwsector.

De nieuwste cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen volgens de CD&V-minister aan dat de uitstoot van nitraten sterk weersgevoelig is. Het weer was in 2003 uitzonderlijk, toen het in de zomer en het najaar droog en warm was en er weinig nitraten werden uitgespoeld. De wintermaanden waren dan weer weer zeer nat. De regen spoelde de opgestapelde nitraten dan massaal weg. "Weer is dus een belangrijk element", dixit Peeters, die dan ook niet wil besluiten dat de gunstige resultaten van de voorbije jaren afgebroken zijn.

De kersverse minister van Leefmilieu wil bij het uittekenen van zijn nitraatbeleid wel rekening houden met de weersomstandigheden. Hij gaat daar ook overleg over plegen. Hij had hierover al een onderhoud met de VMM en gaf zijn kabinet de opdracht om binnenkort overleg te plegen met de landbouwsector.

Daarnaast wordt ook de ruimere problematiek van de mestproductie bekeken, gaf Peeters nog mee. De Vlaamse regering neemt zich immers voor om een nieuw en vereenvoudigd mestactieplan uit te tekenen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek