Krijgt kasteelhoeve van Heers weldra nieuwe eigenaar?

nieuws
Er zit opnieuw beweging in het dossier rond het kasteel van Heers. Een nieuwe koper wil aan de overkant van het kasteel een manège bouwen. In het kasteel zou een hotel komen, in de tiendeschuur een congresruimte en in de kasteelhoeve zouden verblijfsruimtes ingericht worden. Rond de opschortende voorwaarden voor de verkoop is er nog onenigheid. De boerderijgebouwen van de kasteelhoeve dateren wellicht uit de vijftiende of zestiende eeuw. De site heeft een cruciale rol gespeeld in de historische ontwikkeling van de streek.
16 augustus 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:00
Er zit opnieuw beweging in het dossier rond het kasteel van Heers. Een nieuwe koper wil aan de overkant van het kasteel een manège bouwen. In het kasteel zou een hotel komen, in de tiendeschuur een congresruimte en in de kasteelhoeve zouden ook ruimtes komen om te verblijven. Het is echter nog koffiedik kijken wanneer de verkoop rond raakt.

"Aan het bod op het kasteel van Heers zijn zoveel opschortende voorwaarden verbonden dat ik mijn cliënt adviseer om de verkoop niet te tekenen", zegt Gerald Kindermans, burgemeester van Heers en advocaat van Michel Desmaisières, één van de twee eigenaars. Ricardo Desmaisières heeft het bod van de koper wel aanvaard en het verkoopscompromis ondertekend.

Ander probleem is het beslag dat minister Dirk Van Mechelen op het kasteel heeft laten leggen. "Op zich is dat geen probleem," zegt de woordvoerder van Van Mechelen. "Dat beslag loopt gewoon voort. De nieuwe koper neemt dat dus mee. De kandidaat-koper is daar trouwens van op de hoogte. We hebben dat beslag laten leggen omdat we gemerkt hebben dat de huidige eigenaars niet de broodnodige beschermende maatregelen nemen die het verdere verval moeten beletten. Ze hebben daar nog tijd voor, maar die werken zijn van zo'n omvang dat ze daar toch dringend aan moeten beginnen".

Bijkomend probleem voor de inplanting van de manège is het feit dat de grond aan de overkant van het kasteel niet van de kasteeleigenaars is, maar van een landbouwer. De grond is agrarisch gebied en daarvoor moet dus het structuurplan aangepast worden. Is dat een probleem? "Dat hangt van de gemeente af", zegt de woordvoerder van Van Mechelen.

"Van ons krijgt iedereen alle nodige medewerking", zegt Kindermans. "Maar de vergunningen voor een beschermd monument moeten net van Vlaanderen komen. Wat de inbeslagname betreft: die kan die niet worden doorgegeven. Want wie zou nu iets kopen waar beslag op ligt?" (KS)

Lees ook: geVILT: Tand des tijds vreet aan historische hoeven

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek