Koffieboer geniet van Belgische koffieaccijnzen
nieuws"Aanvankelijk krijgen de koffieboeren slechts een deel van dat geld, maar het bedrag zal jaarlijks worden verhoogd", zegt Anke Hintjens van Oxfam Wereldwinkels, een van vijf betrokken NGO's. Naar welke landen het geld precies gaat en wat ermee zal gebeuren, ligt nog niet vast. "Daarover moeten de verschillende partijen nog overleggen", aldus Hintjens. Waarschijnlijk is volgens de Oxfam-medewerkster wel dat het geld zal besteed worden aan projecten voor duurzame productie, diversificatie,...
De koffiecrisis treft zowat 20 miljoen koffieboeren in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Die zagen hun loon de afgelopen dertig jaar meer dan gehalveerd. "Heel wat boeren moeten hun bonen verkopen onder de productieprijs. Daardoor hebben ze geen geld meer voor basisvoorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg. Daardoor moeten ze naar de steden trekken, waar ze vaak nog armer worden", aldus Hintjens.
Het princiepsakkoord is het resultaat van een jaar lang dialoog tussen alle partijen betrokken bij de koffiecrisis: koffieproducenten, -branders, invoerders, verdelers, de NGO'S en de overheid. De dialoog kwam er in het kader van de 'Ik ben verkocht' campagne van Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels, SOS Faim, Vredeseilanden om via fair tradeproducten boeren overal in de wereld een eerlijk loon te bezorgen. De campagne, die dit jaar in het teken stond van koffie, loopt nog twee jaar. Na de zomer krijgt ze een vervolg met een meer uitgebreid grondstoffenverhaal, aan de hand van de landbouwsituatie in Ecuador.
In het kader van de 'Ik ben verkocht'-campagne formuleerden de organiserende NGO's vijf concrete politieke eisen: herverdeel de overheidsinkomsten uit koffie, steun diversificatie en lokale vermarkting via ontwikkelingssamenwerking, richt een helpdesk Import Vlaanderen op, pak oneerlijke internationale landbouw- en handelsafspraken aan en stimuleer het maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Bron: Belga