Koeien vervangen dieselgeneratoren op de festivalweide

Vanaf dit jaar vind je geen dieselgeneratoren meer op de festivalweide van Werchter. Naast een kleinschaligere aanpak door corona koos de organisatie voor een klimaatvriendelijke energieoplossing door te werken met lokale, groene stroomleveranciers. Nu knalt er muziek door de boxen dankzij opgevangen koemest in plaats van vervuilende diesel.

8 juli 2021  – Laatst bijgewerkt om 9 juli 2021 11:02
Lees meer over:
laerhoeve-melkkoe-1200

Dat veel festivals niet zo milieu- en klimaatvriendelijk zijn is al jaren een oud zeer. Boven op de grote afvalberg die de muziekliefhebbers met zich meebrengen, krijgt ook de productie van energie met dieselgeneratoren op de weide kritiek. Bovendien weigeren veel artiesten nog te spelen op vervuilende festivals. In samenwerking met energieleverancier Bolt ging Werchter Parklife, het 30-dagen durende alternatief voor Rock Werchter op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Door het plaatsen van zonnepanelen en stroom van lokale leveranciers op te slaan in een soort ‘superbatterij’, draait het hele gebeuren nu op hernieuwbare energie.

Elektriciteit met een verhaal

De Belgische start-up Bolt omschrijft zichzelf als meer dan louter een energieleverancier. “We willen vooral een platform zijn dat energieproducenten dichter bij de consument brengt en zo elektriciteit een gezicht geven”, vertelt communicatieverantwoordelijke Eva Raymaekers. “Zelf produceren we niet. Daarvoor rekenen we op de vele producenten die zich bij ons hebben aangesloten. Klanten kunnen via ons platform op hun beurt kiezen van welke lokale producent ze stroom willen kopen. Net als je aardappelen, kan je dus stroom kopen, geproduceerd door een lokale boer.”

Strikt genomen koopt Bolt de stroom van zijn leveranciers en zet deze op het hoogspanningsnet. 100 procent garantie dat je werkelijk de elektriciteit zal krijgen van een specifieke producent heb je dus niet. Toch is die kans groter dan wanneer je kiest voor een groene leverancier die honderden kilometers verderop energie opwekt. “Het voordeel is dus dat wanneer je bewust kiest voor onze groene stroom, je deze ook daadwerkelijk krijgt”, benadrukt Raymaekers.

Net als aardappelen, kan je stroom in huis halen, geproduceerd door een lokale boer

Eva Raymaekers - Bolt

Pocketvergister

Melkveehouders Wim Verbreuken en Petra Thys stapten vol enthousiasme mee in het project. Al meer dan tien jaar wekken ze energie op voor eigen gebruik met mest van hun 170 koeien. Door recent te investeren in een moderne pocketvergister verhoogden ze de productie van groene stroom aanzienlijk.

laerhoeve-pocketvergister-1250

Het ingenieuze systeem vangt de mest op in de stal. Onder de vloer zit een mestschuif die ervoor zorgt dat er geen methaan meer kan ontsnappen. Ondertussen transporteert een automatische band de koeienvlaaien naar de vergister, waar ze worden opgewarmd tot 42 graden Celsius. Op deze temperatuur is de spontane productie van methaan optimaal. Daarna wordt het gas opgevangen in een soort silo en vervolgens verbrand door een gasgenerator die stroom opwekt. Via een ondergrondse kabel vindt deze elektriciteit haar weg naar het net en naar gebruikers in de buurt. Samen met Bolt produceert het gezin nu voldoende energie voor zichzelf en maar liefst 60 gezinnen uit de omgeving.

Duurzame melk

De enige twee restproducten zijn CO2 en mest. Wim: “In tegenstelling tot verse mest bevat dit afvalproduct meer ammonium. Dat wordt dankzij de chemische samenstelling beter opgenomen door gewassen en het spoelt minder snel weg in de grond. Omdat planten het beter opnemen is er ook minder nood aan extra kunstmest. Al deze factoren zijn goed om de stikstofvervuiling in de grond en in het oppervlaktewater zoveel mogelijk te beperken.”

Al deze factoren zijn goed om de stikstofvervuiling in de grond en in het oppervlaktewater zoveel mogelijk te beperken

Wim Verbreuken - melkveehouder

“De investering voor deze installatie was niet min”, benadrukt de veehouder. “Je moet rekenen op een dikke 180.000 euro, maar dat is het voor ons meer dan waard. We zetten al jaren in op duurzame melkveehouderij en dat heeft ons geen windeieren gelegd. Intussen zijn we al aan onze tiende koe die meer dan 100.000 liter melk produceert. Dat kan alleen maar wanneer je dieren gelukkig zijn en goed verzorgd worden. We laten onze dieren bijvoorbeeld systematisch en preventief inenten tegen bepaalde infectieziekten, ook al is dat niet voor elke ziekte verplicht of gebruikelijk. Daar varen alle koeien en bedrijven wel bij, want hoe minder ze ziek worden, hoe minder antibiotica we moeten gebruiken. Zo hopen we de opmars van multiresistente bacteriën tegen te gaan en de sector gezond te houden.” Gelukkige en gezonde koeien produceren dus niet alleen meer melk, maar ook meer elektriciteit.

laerhoeve-melkkoe-stal-1195
Uitgespit - Korte keten energie
Uitgelicht
Als de coronacrisis één iets positiefs heeft voortgebracht, is het wel de (her)ontdekking van de hoevewinkel om de hoek. Onderzoek toonde zelfs aan dat 1 op 5 Vlamingen vaker...
29 september 2020 Lees meer

Bron: David Van Turnhout

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek