Klimaat Impact Monitor moet gevolgen klimaatverandering in kaart brengen

Onderzoekers van de Universiteit Wageningen (WUR) werken aan een monitor waarin je data over de gevolg van extreme weersomstandigheden in één oogopslag kan raadplegen. “Zo’n tool kan leiden tot betere weerswaarschuwingen, maar ook bijdragen aan plannen voor klimaatadaptatie”, klinkt het. Zo kunnen steden zien wat de effecten zijn van maatregelen, terwijl verzekeraars een beter beeld krijgen van de te verwachte kosten.

2 augustus 2021  – Laatst bijgewerkt om 2 augustus 2021 11:09
Lees meer over:
wateroverlast-overstroming-schade-juli2021-twitterWaterlandschapLimburg-WLomgeving-1250

We krijgen als gevolg van de klimaatverandering steeds meer te maken met extreme weerstypes zoals wateroverlast, droogte en natuurbranden. Niet alleen de steden, infrastructuur of onze gezondheid krijgen hieronder te lijden. Ook de natuur en landbouw ontsnappen niet aan de impact ervan. De schade kan tot in de miljoenen oplopen.

“Meteorologische data over weersextremen is er genoeg, denk aan hoeveel regen er op welke plek is gevallen. Maar data over de gevolgen hiervan worden nog niet systematisch verzameld”, stellen de WUR-onderzoekers. Daar willen ze met de Klimaat Impact Monitor verandering in brengen.

Eén omgeving

De tool koppelt data aan elkaar om kennis te krijgen over de relatie tussen extreem weer en de economische en maatschappelijke kosten. De Klimaat Impact Monitor creëert één plek met informatie over de gevolgen van extreem weer, bijvoorbeeld schade aan gebouwen en motorvoertuigen, verminderde gewasopbrengst, ziektemeldingen en oversterfte.

“We krijgen vaak de vraag of de gevolgen van klimaatverandering nu al zichtbaar zijn, maar op dit moment hebben we daar nog onvoldoende zicht op”, zegt Rutger Dankers van Wageningen Environmental Research. “Dit heeft ons geïnspireerd om de Klimaat Impact Monitor te ontwikkelen. Door gegevens over extreem weer en de gevolgen daarvan structureel te gaan verzamelen, krijgen we meer inzicht in de impact van klimaatverandering.” Doel is om betere weerswaarschuwingen te krijgen en bij te dragen plannen voor klimaatadaptatie. “Het helpt bovendien steden om te zien wat de effecten zijn van maatregelen, terwijl verzekeraars een beter beeld krijgen bij de te verwachte kosten.”

Verschillende bronnen

Dankers wijst wel op de uitdaging om al deze data bij elkaar te brengen: “Anders dan bij metingen van temperatuur of neerslag, moeten gegevens over de impact hiervan uit verschillende bronnen komen. Daarom werken we onder meer samen met overheden en verzekeringen. Zij stellen hun kennis beschikbaar waardoor we meer inzicht krijgen in de relatie tussen extreem weer en de economische en maatschappelijke kosten hiervan.”

De Klimaat Impact Monitor wordt de komende jaren ontwikkeld en zal uiteindelijk uitgroeien tot een web portal waarin de gegevens voor iedereen toegankelijk zijn. Ieder jaar zal een overzicht gepresenteerd worden met de nieuwste gegevens.

Bron: WUR

Beeld: Twitter (@WaterlandschapLimburg)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek