Kleine aquacultuursector staat voor grote uitdagingen

In navolging van het tweejaarlijkse landbouwrapport, of kortweg LARA, werd dit jaar ook de tweede editie van het Vlaamse Visserijrapport of het VIRA uitgegeven. Hierin wordt belicht hoe onze aquacultuursector, ondanks een sterke onderzoekstraditie en grote variatie, economisch gezien zeer beperkt is. De FOD Economie schat de productie op 50 ton, goed voor 218.480 euro. Een verdere ontwikkeling van de sector in ons land vormt echter een financiële uitdaging door hoge productiekosten en een onzekere afzetmarkt. Bovendien moet er ingezet worden op duurzame innovaties. Om die ontwikkeling vlot te laten verlopen, werd in september 2012 het aquacultuurplatform opgericht.
11 december 2014  – Laatste update 14 september 2020 14:28

In navolging van het tweejaarlijkse landbouwrapport, of kortweg LARA, werd dit jaar ook de tweede editie van het Vlaamse Visserijrapport of het VIRA uitgegeven. Hierin wordt belicht hoe onze aquacultuursector, ondanks een sterke onderzoekstraditie en grote variatie, economisch gezien zeer beperkt is. De FOD Economie schat de productie op 50 ton, goed voor 218.480 euro. Een verdere ontwikkeling van de sector in ons land vormt echter een financiële uitdaging door hoge productiekosten en een onzekere afzetmarkt. Bovendien moet er ingezet worden op duurzame innovaties. Om die ontwikkeling vlot te laten verlopen, werd in september 2012 het aquacultuurplatform opgericht.

Ondanks onze stevige traditie in aquacultuuronderzoek, o.a. binnen de Universiteit Gent waar ook een masteropleiding in de aquacultuur aangeboden wordt, is de Belgische aquacultuur in economisch opzicht zeer beperkt. De cijfers over onze productie zijn weinig betrouwbaar, maar de FOD Economie die in opdracht van FAO de totale Belgische aquacultuurproductie bijhoudt, schat de Belgische aquacultuurproductie in 2011 op een volume van 50 ton met een waarde van 218.480 euro.

Over heel België is de primaire sector goed voor 60 voltijdse werkkrachten. In de toeleverende sector komen daar voor het Vlaamse landsgedeelte nog 78 krachten bij. De Vlaamse aquacultuur bestaat uit een twintigtal kleinschalige bedrijven, als nevenberoep of hobby. Ondanks die kleinschaligheid is het aanbod gevarieerd. De voornaamste soorten zijn karper, steur, oesters, hengelsportvissen en siervissen. Nieuw zijn snoekbaars en scampi.

De verdere ontwikkeling van de aquacultuursector in ons land vormt in de eerste plaats een financiële uitdaging. De nodige investeringen zijn zeer hoog en de productiekosten lopen snel op terwijl de afzet en verkoopprijs onzeker zijn door onder meer de grote concurrentie van internationale bulkproductie. België richt zich op nichemarkten die een zeker afzetvolume vereisen maar die men anderzijds ook niet mag oververzadigen.

Daarnaast staat de aquacultuur, hoewel die vaak als duurzaam alternatief gezien wordt voor traditionele visserij, ook voor grote ecologische uitdagingen. Zo is er voor de kweek van carnivore vissen vismeel en -olie nodig op basis van wilde vis en impliceert een intensieve teelt een hoger risico op ziektes en bijgevolg een hogere nood aan preventie van visziekten en het minimaliseren van voor het milieu schadelijke medicatie.

In 2013 worden nog vooral open extensieve vijversystemen gebruikt die een beperkte milieu-impact hebben. Toekomstige projecten zijn intensieve recirculatiesystemen, waarbij het water van de vistanks gezuiverd wordt door een biologisch filtersysteem en steeds opnieuw wordt gebruikt. Voor nieuwe bedrijven wil Vlaanderen inzetten op geavanceerde ‘meer met minder’-systemen die een positief effect hebben op milieu en klimaat. Ook moeten geïntegreerde vormen van aquacultuur waarin de teelt van dieren en planten gecombineerd wordt (aquaponics) gepromoot worden.

Op zee legt het marien ruimtelijk plan twee zones in windmolenparken vast waar aquacultuur toegestaan is mits de eutrofiëring, bijvoorbeeld een overdadige algengroei door een toename van meststoffen, van het zeewater wordt tegengegaan. Dat kan onder andere door het kweken van wieren of het opzetten van geïntegreerde systemen waarbij voedsel- of afvalstromen tussen de verschillende soorten uitgewisseld worden.

Door de zeer beperkte Belgische aquacultuurproductie is de bestaande sectoromkadering zeer beperkt. Daarom zag in september 2012 het Vlaams aquacultuurplatform het licht dat als doelstelling heeft de ontwikkeling van de aquacultuursector te faciliteren. Het platform bestaat uit een strategische stuurgroep, een netwerk en een infoloket en organiseert een jaarlijks symposium dat overheidsinstanties, onderzoekscentra, visverwerkende bedrijven, viskwekers en consumenten bijeenbrengt.

Meer info: VIRA 2014

Bron: VIRA 2014

Beeld: EU

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek