Perentelers vervangen insecticide door... klei

Merkte je ook al op dat de perenbomen in de fruitstreek er wit bijstaan? Die kleur krijgen ze door een natuurlijke klei. “Intussen gebruikt bijna de helft van alle telers het”, zegt Dany Bylemans van pcfruit. “Het is een zeer goede, stevige en vooral milieuvriendelijke manier van insectenbestrijding.”

26 februari 2021  – Laatste update 26 februari 2021 17:23
Lees meer over:

De start van het mooie weer betekent ook de start van het groeiseizoen van de peren. Een periode waarin telers in actie schieten om hun perelaars te beschermen tegen de perenbladvlo. “Die insecten breken uit bij warm weer”, legt Dany Bylemans van pcfruit uit. “Vervolgens leggen ze hun eitjes in de boom. Bij de eerste hoge temperaturen - zoals afgelopen weekend - lossen de insecten tot 80 procent van alle eitjes. Dat zorgt voor veel schade aan de perelaar en brengt de oogst in gevaar. Vroeger gebruikten we voor de bestrijding gewasbeschermingsmiddelen, maar zo'n vijftien jaar geleden ontwikkelden we een milieuvriendelijk alternatief.”

Het onderzoeksteam van pcfruit stelde toen een product samen op basis van kaolin. “Dat is een natuurlijke, witte klei”, klinkt het. “De klei wordt behandeld, gemengd met water en vervolgens op de jonge perelaars gespoten. Door die beschermlaag gaan de insecten geen eitjes meer leggen op de boom. Ze houden er namelijk niet van om over de witte klei te lopen.”

Na een stevige regenbui moeten de fruittelers wel een nieuwe laag aanbrengen. “Wanneer er meer dan 25 liter neerslag per vierkante meter valt, wordt het product van de boom gespoeld”, weet Danny Bylemans. “De klei komt dan in de bodem terecht en de boeren kunnen opnieuw aan de slag. Vorige week zijn we meteen na het smelten van de sneeuw begonnen met spuiten. We wisten dat er warm weer zat aan te komen. Met het wispelturige lenteweer in het verschiet zullen we nog wel een paar keer moeten uitrijden.”

Hoewel de bestrijding iets duurder is, stappen er jaarlijks meer perenboeren op over. “Wanneer we iets in de fruitteelt kunnen vervangen met iets niet-chemisch, dan doen we dat”, klinkt het. “Het product bestaat al vijftien jaar maar de afgelopen jaren neemt het gebruik fors toe. Dat komt omdat de klei succesvol werkt en het probleem van de perenbladvlo alleen maar toeneemt. Intussen gebruikt bijna de helft van alle Haspengouwse perenboeren de klei. En de techniek wordt ook al toegepast in het buitenland.”

Bron: Het Belang van Limburg

Beeld: Nele Eevers

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek