header.home link

Keukentafelgesprekken als uitweg uit gepolariseerd voedseldebat

17 november 2022

Met keukentafelgesprekken tussen jonge landbouwers en studenten willen Groene Kring en Rikolto een oplossing zoeken uit het gepolariseerd voedseldebat. “We willen hen op die manier een plaats bieden om op een respectvolle manier hun ideeën over de toekomst van voedsel en voedselproductie te bespreken”, aldus de initiatiefnemers.

Lees meer over:
gesprek jonge boeren_Groene kring

In november en december zullen op vier plaatsen in Vlaanderen leden van de Groene Kring, de vereniging voor jonge land- en tuinbouwers, in gesprek gaan met studenten van de Gentse, Antwerpse en Leuvense universiteit en van de Vives Hogeschool. Groene Kring slaat daarvoor de handen in elkaar met Rikolto, het vroegere Vredeseilanden. “Vorig jaar werd dit project ingediend bij de Warmste Week en het werd als één van de 200 geselecteerd”, klinkt het.

“Jonge boeren zijn de toekomst de toekomst van de voedselvoorziening in Vlaanderen, want zij produceren het eten van morgen”, vult Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring, aan. “Toch gaan we te weinig in gesprek met de consument van morgen en eigenlijk ook met die van vandaag. Daardoor begrijpen boer en consument elkaar vaak niet en hebben we het gevoel dat we mijlenver van elkaar staan. Dat willen we oplossen.”

We gaan te weinig in gesprek met de consument. Daardoor begrijpen boer en consument elkaar vaak niet en hebben we het gevoel dat we mijlenver van elkaar staan

Bram Van Hecke - voorzitter Groene Kring

Nochtans weegt het gepolariseerd voedseldebat zwaar op jonge land- en tuinbouwers. “Zij voelen zich vaak niet gewaardeerd. Door deze gesprekken met studenten willen we er mee voor zorgen dat jonge boeren kunnen zijn wie ze zijn”, legt Van Hecke de link met het Warmste Week-thema van vorig jaar, ‘Kunnen zijn wie je bent’.

De ontmoetingen zullen plaatsvinden op een landbouwbedrijf. Op vier bedrijven worden er 16 jongeren samengebracht: 8 boeren en 8 studenten. “Zij krijgen een rondleiding op het bedrijf, waarna ze in gesprek gaan over landbouw en voedsel. De klemtoon ligt op gesprek en niet op debat”, verduidelijkt de Groene Kring-voorzitter. “De gesprekken worden zo opgezet dat er constructief en positief wordt nagedacht. Bovendien is er telkens een opiniemaker aanwezig die het gesprek volgt en zal schrijven over uitwegen in het gepolariseerde voedseldebat.”

Uitgelicht
Groene Kring, de Vlaamse vereniging van landbouwjongeren, start de campagne ’Trots om boer te zijn’. Opzet van de campagne is dat jonge boeren naar universiteiten en hogeschol...
16 december 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek